Неом: Бляскавият град, строен "със саудитска кръв"

2040
Неом: Бляскавият град, строен "със саудитска кръв"
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки всички критики заради нарушения на човешките права, Саудитска Арабия продължава с изпълнението на престижния си проект Неом. Супермодерният град, който изниква насред пустинята, е част от по-голям проект, наречен "Визия 2030". С него Саудитска Арабия трябва да осъществи прехода към икономика, която не зависи от продажбите на петрол.

Плановете за зелен град насред пустинята са известни още от 2017 година. Проектът на стойност 500 милиарда долара трябва да бъде завършен до 2039 година. Неом, който ще бъде пример за използването на най-съвременни технологии, в това число изкуствен интелект, ще разполага с летище, високоскоростни влакове и безпилотни самолети. Всички те ще черпят енергия само от възобновяеми източници.

Изселване на хора

Реализацията на проекта обаче преминава през принудително изселване на хора - за да бъде направено място за бъдещия мега град на площ от 26 500 квадратни километра край бреговете на Червено море. Според доклад на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека има принудителни изселвания на хора от племето Ховейтат, чийто домове са били разрушени, без да получат никакви обезщетения. Заради оказана съпротива срещу насилствените изселвания един човек е бил убит, трима членове на племето са били осъдени на смърт, а други трима са вкарани в затвора за 50 години по обвинения в тероризъм.

Тези нарушения на човешките права са допуснати въпреки обещанията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че засегнатите ще бъдат интегрирани в реализацията на проекта.

Инвестициите са приоритет, не правата на човека

"Строителните работи са в ход", казва за ДВ Себастиан Зонс, старши изследовател в базирания в Германия Център за приложни изследвания и партньорство с Ориента (CARPO). В момента в Неом работят много международни консултанти, открити са директни самолетни връзки с Лондон и Ню Йорк. Властите оказват огромен натиск за осъществяването на проекта. "Ако те се провалят, доверието в тях може да пострада сериозно", казва още Зонс. Неуспехът, освен това, би навредил и на репутацията на Саудитска Арабия като дестинация за международни инвестиции.

"Ала лъскавите брошури не показват, че това е град, който се изгражда включително с насилствени изселвания и смъртни присъди", казва Джийд Басиуни, директорка за Близкия изток на правозащитната организация Reprieve. За нея Неом представлява олицетворение на "пропастта между изповядваната от Мохамед бин Салман визия за Саудитска Арабия и репресивната действителност на неговото управление".

"Построен със саудитска кръв"

Мнението ѝ се споделя и от Лина ал-Хатлул, комуникационна директорка на базираната в Лондон саудитска организация за наблюдение на правата на човека ALQST. "Основното ни притеснение е, че Неом е построен със саудитска кръв", каза за ДВ сестрата на известната саудитска активистка за правата на жените Лужен ал-Хатлул.

"Съдят хората на закрити съдебни заседания. Съдебната система е готова дори да екзекутира хора, за да придвижи проекта напред", казва тя.

Но Неом не е единственото място в Саудитска Арабия, от което хората са били насилствено изселвани. Между януари и октомври 2022 г. властите в пристанищния град Джеда наредиха разрушаването на много къщи, за да изпълнят градоустройствените си планове. Така хиляди станаха жертви на незаконните принудителни изселвания, включително и чужденци, посочват от "Амнести Интернешънъл".

"Виждали сме неведнъж, че всеки, който не е съгласен с престолонаследника или се изпречи на пътя му, рискува да бъде осъден на затвор или на смърт, независимо дали става въпрос за мирни протестиращи, за критици на режима или за хора, имали нещастието да живеят върху земя, която режимът му иска да отнеме", посочва Джийд Басиуни.

Бизнесът и човешките права

Съществуват възможности да се влияе на международно ниво върху политиката на Саудитска Арабия в областта на правата на човека, казва Себастиан Зонс. В миналото засиленият натиск е довеждал до отменянето на екзекуции и до освобождаването от затвора на правозащитници като Лужен ал-Хатлул.

Тежката ситуация с човешките права в кралството бе и тема, която германската външна министърка Аналена Бербок повдигна по време на последното си пътуване в Персийския залив. Икономическото сътрудничество не може да се "разглежда изолирано от върховенството на закона, човешките права и свободите", подчерта тя тогава.

В интерес на Германия е да повиши социалната съвместимост на Неом, "просто защото в проекта участват германски компании, върху които също може да падне част от отговорността за нарушенията на човешките права", казва още Себастиан Зонс.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com