Новият ред в турската армия

94323
Новият ред в турската армия
Снимка: Getty Images / Guliver

Вече е взето решение за стартиране на важни дейности за преструктуриране на турските въоръжени сили (ТВС), които се нареждат сред най-уважаваните армии в света. Планира се с течение на времето ТВС да преминат напълно на професионална основа; да включват в състава си съединения части с висока и гъвкава мобилност; да се увеличи техният технологичен капацитет; да бъдат оборудвани с ракети със среден и далечен обсег на действие; в значителна степен да бъде увеличена силата на бойния флот в района на Средиземно море; жандармерийските войски да се отделят от ТВС и да се превърнат в своеобразна „полева полиция”.

Именно това е обсъждано и решено на проведеното на 28 ноември под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган редовно зимно заседание на Висшия военен съвет (ВВС) на ТВС турските въоръжени сили. Главни теми от дневния ред на заседанието:

а) направен е преглед на сегашното състояние и готовност на ТВС;
б) оценена е борбата срещу тероризма;
в) разисквани са дейностите по преструктурирането на ТВС;
г) разменени са мнения за превръщането на Военно-медицинската академия в Анкара (ГАТА) в самостоятелен университет.

Основен акцент на заседанието на ВВС е била готовността на ТВС за водене на бойни действия. В тази връзка един от главните аспекти се е съсредоточил конкретно върху състава и структурата на Втора турска армия с щаб в Коня (Централна Турция) и нейната готовност за участие във военни операции. Сред обсъжданите въпроси е бил и процесът на изтегляне от Турция на въоръжените формирования на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и състоянието и достигнатият етап от развитие на обстановката в районите за вътрешна сигурност в хода на решаването на Кюрдския проблем. Успоредно с ПКК, са оценени и терористичните елементи, като тези от Ал Кайда”, които са започнали да бъдат влиятелни в района.

Бойният флот в Средиземно море

Друга тема, обсъждана на заседанието на ВВС, е състоянието на бойния флот и по-специално увеличаване на неговата мощ и присъствие в Източното Средиземноморие. Според проучване на Генералния секретариат на Съвета за национална сигурност 30% от глобалната световна търговия и 25% от търговията с петрол се извършва през Средиземно море. Сирийската криза стана причина за засилване на военно присъствие в района на Средиземно море на великите сили и преди всичко на САЩ, Русия и Китай. Оценено е, че както за гарантиране на енергийните източници като петрол и природен газ, така и за обезпечаване на морската търговия, Турция трябва да държи много по-силен боен флот в Източното Средиземноморие. Турция планира с течение на времето да придобие морско присъствие и мощ в Средиземно море, подобни на тези на САЩ, Русия и Китай. В рамките на проекта за създаване на национални бойни кораби „Мил-Гем”, корветите собствено производство имат допълнително значение именно и в тази област.

Професионалните съединения и части

Освен това с течение на времето се планира ТВС все по-бързо да преминават изцяло на професионална основа. В момента в значителна степен е завършила професионализацията на бригадите тип „Командос”. Успоредно с това се полагат усилия за повишаване бойните възможности на другите военни формирования, като батальони и бригади. Започналата дейност цели да превърне съединенията и частите в ТВС в значително по-мобилни и маневрени. Правят се коментари, че на заседанието на ВВС са взети и други важни решения, насочени към увеличаване на технологичната обезпеченост на ТВС и въоръжаването им с ракети със среден и далечен обсег на действие.

Мъж е опитал да влезе с оръжие при турския президент Абдуллах Гюл

След като преди седмица турската полиция задържа заподозрян в опит за атентат срещу турския премиер Реджеп Ердоган, днес стана ясно, че...

Състоянието на жандармерията


В рамките на планираните от правителството мерки, стартира практическа дейност за пълното преподчиняване на Генералното командване на жандармерията, което в момента е в състава на Генералния щаб и на практика е четвърти вид въоръжени сили в Турция, изцяло към МВР. В рамките на тези дейности се предвижда близо 200-хилядната жандармерия да се трансформира в две основни структури. Първата е жандармерийски части, отговорни за вътрешната сигурност, които с течение на времето да се превърнат в професионална полева полиция. Втората част от жандармерийските войски вече ще отговаря за граничната сигурност и за сигурността на ГКПП.

Милиет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com