Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

1750
Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш
Снимка: Getty Images

В отворено писмо до Унгария, което отчасти прилича повече на любовна бележка, отколкото на официален правителствен документ, китайският президент Си Дзинпин разказва за приятелството с Будапеща. Според него то е "меко и богато като вино Токаджи".

Колкото и да е сладко унгарското вино, партньорството с Китай е много по-изгодно както в политически, така и в икономически план, и подготвя Унгария да бъде доминиращ играч в прехода на континента към електрически превозни средства.

Още: Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Ласкателствата на Си

Въпреки че управлява страна, която е член на Европейския съюз от 20 години, унгарският премиер Виктор Орбан се идентифицира повече със Си Дзинпин, отколкото с колегите си от блока. Той често се нахвърля срещу европейската бюрокрация, отхвърля имиграционната и социалната ѝ политика, осъжда критиките ѝ срещу отстъплението на неговото правителство от върховенството на закона, блокира санкции срещу Русия и пакети с военна помощ за Украйна.

"Ние виждаме един в друг приоритетен партньор за сътрудничество", пише китайският лидер за Орбан, цитиран от Politico. "Преминахме заедно през трудности и заедно се противопоставихме на политиката на властта в условията на нестабилни международни ситуации".

Политическото сближаване носи и икономически ползи, тъй като Китай обсипва Унгария с инвестиции, особено в областта на електрическите превозни средства и батериите.

Още: Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Електромобилите са в основата на засилващото се партньорство

Близките отношения на Си и Орбан се проявиха с пълна сила тази седмица, когато китайският лидер завърши първата си обиколка в Европа от пет години насам с посещение в Унгария след визитите във Франция и Сърбия. Дзинпин и Орбан обявиха нов китайски завод за електрически превозни средства, построен от Great Wall Motor (GWM) в Печ. Китайският гигант в производството на електромобили BYD вече положи основите на първия си европейски завод в Сегед, град в южната част на Унгария, близо до границата с друга близка до Пекин европейска държава - Сърбия. Заводът ще произвежда около 200 000 автомобила годишно.

Китайските фирми са инвестирали 16 млрд. евро в Унгария, което превръща Пекин в инвеститор номер 1 в страната, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто. "Гледаме на сътрудничеството си с Китай като на огромен шанс и огромна възможност", каза той.

Още: Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Снимка: Виктор Орбан, Getty Images

Китай и Унгария подписаха 18 нови споразумения за сътрудничество, които обхващат всички области - от автомобили до ядрена енергия. Посещението на Си приключи в петък, 10 май.

Още: "Руската торта": Любимият десерт на Макрон се оказа изключен от обяда със Си Дзинпин

Китай гледа на Унгария като на съюзник в момент, когато много други страни от ЕС са все по-предпазливи към Пекин, и като на производствен център, който ще позволи на производителите на автомобили да заобиколят евентуални мита на ЕС. Очаква се Европейската комисия да оповести резултатите от разследването на китайските субсидии за електромобилите и да наложи нови мита върху тях още това лято. Те вероятно ще бъдат в диапазона от 15 до 30% - т.е. недостатъчно високи, за да възпрат китайските производители, особено големите играчи като BYD, които могат да произвеждат автомобили на ниска цена благодарение на стабилните си вериги за доставки.

Фабриките на BYD и GMW могат да бъдат пуснати в експлоатация след година или две, което означава, че евентуалните мита на ЕС ще имат ограничен период от време, за да окажат влияние, преди производителите на автомобили да увеличат производството си в ЕС.

Още: Хиляди посрещнаха Си в Белград. Вучич: Такава любов няма да видите другаде (ВИДЕА)

Унгария иска да е световен център за електрически батерии

Близостта с Китай носи дивиденти на Унгария, която вече е един от лидерите в производството на автомобили в ЕС. „Стратегията на Унгария е да се превърне в световен център за производство на електрически батерии“, казва Агнес Шуномар - изследовател в анализаторската компания "Наблюдатели на Китай в Централна и Източна Европа".

Унгария е свидетел на поток от инвестиции по веригата за производство на електрически превозни средства. CATL, най-големият производител на батерии в света, инвестира повече от 7 млрд. евро в завод за батерии с мощност 100 гигавата в Дебрецен.

„Проектът "на зелено" в Унгария ще бъде гигантски скок в глобалната експанзия на CATL“, заяви основателят на компанията Робин Зенг при обявяването на сделката.

Новите заводи са политическа и икономическа победа за Орбан в неговото ухажване на Си, но той е изправен пред известен вътрешен отпор заради опасенията, че заводите могат да замърсят водните ресурси и да причинят други екологични проблеми. Хората, живеещи в Дебрецен, са доста недоволни от това и протестират много. Сделката дава на CATL земя, използвана преди това за земеделие, и затова гражданите смятат, че ще има вреди за околната среда. Досега обаче тази съпротива не е успяла да потуши ентусиазма на Орбан по отношение на китайските пари.

Още: Китай е поел ангажимент да не продава оръжие на Русия, твърди Макрон

Съюзът на Унгария с Пекин е в разрез с регионалната тенденция. Други централноевропейски държави се дистанцират от Китай, като се оттеглят от инициативата 17+1 на Пекин заради съюза му с Москва по време на войната в Украйна. Групата се сви до 14+1, след като Литва, Латвия и Естония се оттеглиха.

17+1 е инициатива на китайското Министерство на външните работи за насърчаване на бизнеса и инвестиционните отношения между Китай. страни от Централна и Източна Европа. България е част от нея.

Още: Си Дзинпин към Макрон за войната в Украйна: Против сме да ни се прехвърля отговорност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски удар в Алепо

Силно земетресение разлюля Япония

"Израел иска, но САЩ не налага": Нетаняху се ядоса, че не се налагат санкции на МНС

Пожар в рафинерия на "Лукойл" в Коми уби двама (ВИДЕО)

Училищен автобус едва се спаси: "Хизбула" атакува Северен Израел (ВИДЕО)

Руски град потъва под вода (ВИДЕО)

ОАЕ забрани на някои платформи да преподават Корана

След смъртта на Раиси: Бивш ирански президент иска да си върне властта

Зеленски от Сингапур: Китай саботира срещата за мир в Швейцария (ВИДЕО)

Черна събота в Индия: 33-ма членове на избирателни секции загинаха от топлинен удар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия