"Око за око". Има ли право Израел да разрушава ивицата Газа, за да се защити и до каква степен?

2792
"Око за око". Има ли право Израел да разрушава ивицата Газа, за да се защити и до каква степен?
Снимка: Getty Images

Войната е жестока. Тя представлява насилие. И по-точно - използване на организирано насилие за постигането на политически цели. Целта на международното право е да ограничи насилието чрез правила. Но когато това се отнася за тежката действителност в Израел и Газа, става сложно.

По отношение на бруталното нападение, извършено от терористите на Хамас спрямо Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1300 души и отвлечени близо 200, цари яснота. Експертът по международно право професор Щефан Талмон принципно определя това като "масово убийство". Но с оглед на десетилетните битки между Израел и палестинците заключава: "Тъй като нападението от 7 октомври бе с такива измерения и интензивност, международното право стига до извода, че в случая става дума за въоръжен конфликт".

След нападението израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви състояние на война и заяви категорично: всички места, където има бойци на Хамас, ще бъдат разрушени. Оттогава Израел бомбардира Газа. По данни на британския Economist за шест дни са били хвърлени около 6000 бомби.

Още: Експерт: Ако Израел влезе в Газа, ще настане клане. Това поколение е възпитавано "да живее малко и да умре като герой"

По данни на Хамас оттогава насам са били убити най-малко 3000 души. Стотици хиляди са се впуснали в бягство в рамките на регион с площ от само 365 кв. км - колкото германския град Кьолн. От помощната организация Norwegian Refugee Council съобщават, че една четвърт от жилищните сгради в Газа са били разрушени.

Самоотбрана - да, но в определени граници

Правото на Израел да се защитава срещу въоръжено нападение е безспорно, съгласно член 51 от Хартата на ООН. Това право обаче е ограничено от международното хуманитарно право. Но има и един много важен принцип: враждуващите страни трябва да правят разлика между цивилни граждани и бойци, между граждански обекти и военни цели. Това обаче означава само, че цивилните граждани или цивилните цели не трябва умишлено да бъдат цел на нападението. Т.е. избиването на цивилни граждани е забранено само тогава, когато е извършено доказано умишлено.

На практика, както посочва експертът по международно право Талмон, това означава следното: "Ако Хамас разположи ракетна установка в цивилен жилищен район, Израел има правото да я атакува - въпреки че това може да нанесе ужасни колатерални щети сред цивилното население. А тези щети могат да бъдат и много големи в зависимост от военната цел."

Още: Песков за Байдън: Няма да приемем такъв тон!

Изискването на международното право да се прави разлика между цивилни и военни цели е почти неприложимо в ивицата Газа. Това е един от най-гъсто населените и гъсто застроените райони на земята. Тунелите на Хамас минават и под жилищни блокове, бюра на терористичната организация има в жилищни и офис сгради. Международното право не отчита това обстоятелство.

Ако Хамас се разполага и се укрива в училища, джамии и болници, ако поддържа там командни центрове, то тогава те са легитимни военни цели, обяснява Щефан Талмон. Същевременно обаче важи следното: ако Хамас заема военни позиции в цивилни райони, то това се оценява като военно престъпление.

Забрана за колективното наказание

Израел наложи блокада на ивицата Газа, отрязвайки достъпа на областта до електроенергия, вода, храна и горива. Заради мащабите на въздушните удари и на блокадата израелската правозащитна организация B´tselem обвини Израел във военно престъпление. Хуманитарната организация "Лекари без граници" говори за противоречащо на международното право "колективно наказание на Газа".

Още: 8 страни потвърдиха участие в срещата на върха за мир в Близкия изток

Според професор Талмон повечето експерти по международно право смятат, че пълната блокада - без достъп до храна, вода, горива и медицински продукти - не се покрива от международното право. "В международното право има забрана на т.нар. колективно наказание - в случай става дума за колективно наказание на цялото палестинско население на ивицата Газа. Не всички хора там са членове на Хамас и не всички носят отговорност за нападението, но са засегнати от тази реакция на Израел - при това без да се прави разлика."

Трябва да се отбележи и това, че международното право изрично забранява довеждането на цивилното население до глад. "Ако наложа тотална блокада, в един момент храната или водата ще свършат и населението ще бъде застрашено от глад. Това е забранено от международното право", подчертава Талмон.

Евакуацията е легална, прогонването - не

На 13 октомври израелските военни призоваха над един милион цивилни граждани от северната част на ивицата Газа - почти половината от цивилното население - да се преместят в южната част на областта. Същото важи и за международните организации. Хамас от своя страна призова населението да остане - и по данни на израелската армия пречи на бягството.

Още: Израел блокира Al Jazeera на територията на страната

Тъй като инфраструктурата на ивицата Газа е съсипана и има твърде малко места, към които могат да се насочат толкова много хора, ООН преценява евакуацията като невъзможна. Ян Егеланд, бивш външен министър на Норвегия, а днес президент на помощната организация Norwegian Refugee Council, както и Международният червен кръст определиха заповедта за евакуацията като правонарушение.

При това следването ѝ по никакъв начин не гарантира сигурност, тъй като бомбардировките продължават. Проверени от Washington Post кадри показват множество хора, сред които и немалко деца, които очевидно са станали жертви на израелска атака, докато са бягали на юг.

Щефан Талмон посочва, че принципно евакуацията на цивилното население от страна на една окупационна сила е допустима. "За да се гарантират защитата и сигурността на населението и да се създадат възможности за военни операции". Становището на Талмон е, че в този случай Израел не се държи в противоречие с международното право.

Хуманитарното международно право е "архаично"

Още: Бивш израелски премиер: Да плачат майките на терористите, не нашите

"По линия на международното право би било забранено, ако Израел се опита да прогони населението от цялата ивица Газа. Но в рамките на територията на врага биха могли да се предприемат евакуации или принудителни премествания на населението заради неговата собствена защита и сигурност", допълва експертът.

Като цяло международното право или международното военно право, както е било наричано по-рано, е архаично, казва Щефан Талмон. "То е направено от държави за държави - и то от държави, изхождащи от това, че един ден наистина ще водят война. Никой не е искал да се налагат правила, които не би могъл да спазва."

 

Източник: Дойче веле

Още: ООН иска бързо отваряне на хуманитарния коридор за Газа, Израел с уклончив отговор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com