Последният премиер на Турция с победна реч след края на референдума

6574
Последният премиер на Турция с победна реч след края на референдума
Снимка: Gettyimages.com/

Това е нова страница в нашата история. Бъдете сигурни, че ще използваме тази победа, за да направим Турция по-светла страна.

Така турският премиер Бинали Йълдъръм коментира резултатите от референдума в страната, чрез който се проправя пътя на превръщането й в президентска република. Йълдъръм изглежда влиза историята като последният премиер на Турската република, защото според 18-те нови поправки в Конституцията министрите вече ще се предлагат и назначават от президента.

Ердоган печели само с три процента, Турция ще е президентска република

Разликата между "да" и "не" на турския референдум за конституционните промени падна до 3 процента при 97-процентна обработка на бюлетин...

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че при преброяване на 99% от бюлетините конституционните промени са одобрени от 51,3% от гражданите на Турция. Преборени са 49 млн. бюлетини, а избирателната активност е 86 процента.

Според Йълдъръм резултатите говорят за нова страница в демокрацията на страната. „Ние сме едно тяло, една нация", каза той в изявление, след като резултатите от референдума станаха ясни.

Всички трябва да са наясно, че искаме мир в страната и ви благодарим за вота, каза още турският премиер. Той призова нацията към обединение, въпреки че резултатите от вота говорят точно за обратното - близо 49% са се обявили срещу увеличаването на президентските правомощия.

„Трябва да се грижим на единството на страната, това, което ни прави истинска демокрация, е да имаме различни мнения, без да се опитваме да доминираме един над друг. Страната гласува и каза „да", каза още Бинали Йълдъръм.

Възможно ли е Ердоган да получи оглушителен шамар на референдума?

Ситуацията с това кой отговор – „да” или не”, печели на референдума за промяна на турската конституция, организ...

Той смени тона, посочвайки, че гласоподавателите са показали, че Турция няма нужда от „чужди сили". „Няма да преклоним глава пред никоя чуждестранна сила и това още веднъж се доказа с гласовете „да", каза още премиерът на Турция.

Той се възползва от момента и за да порицае участниците в миналогодишния опит за преврат, казвайки, че днешният вот е най-добрият отговор за действията им. „Няма загубили, Турция спечели - като страна, всички ние сме победители", посочи още Йълдъръм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com