Повдигнаха официално три обвинения на Бенямин Нетаняху

1332
Повдигнаха официално три обвинения на Бенямин Нетаняху
Снимка: Getty Images / Guliver

Премиерът Бенямин Нетаняху получи три обвинения - в измама, злоупотреба с доверие и корупция, пише "The Times of Israel". Това се случи след като главният прокурор на Израел Авишай Манделблит внесе обвинителния акт срещу Нетаняху в Окръжния съд на Йерусалим.

Малко по-рано премиерът сам се отказа от имунитета си. ВИЖТЕ ТУК. В момента той е на посещение във Вашингтон, където очаква огласяването на дългоочаквания мирен план за Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп. Във Facebook Нетаняху заяви, че е решил "да не позволява на тази мръсна игра да продължава.

Бенямин Нетаняху разкри смели планове за Западния бряг

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес серия от мащабни планове, включително постигане на признаване от САЩ на суверенитета на...

Така се стигна до ситуацията, в която за първи път в историята на Израел официално са повдигнати обвинения срещу действащ премиер на страната.

Обвиненията и намерението на главния прокурор бяха известни още миналата година. Според текста на обвинителния акт, публикуван от Министерството на правосъдието през ноември, Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие по "Случай 1000" и "Случай 2000" и в корупция, измама и злоупотреба с доверие по "Случай 4000".

В началото на януари Нетаняху напусна заеманите от него 4 министерски поста, но остана министър-председател. Тогава премиерът нарече обвиненията "опит за преврат", остро разкритикува съдебната система и обвини полицията в натиск върху свидетели.

Първият случай, известен като "Случай 1000", е свързан с получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута от милиардери, сред тях е австралийският крал на хазарта Джеймс Паркър, в замяна на услуги.

Шекспировата трагедия на Бенямин Нетаняху

В трагедиите на Уилям Шекспир трагическият герой има вътрешни борби между доброто и злото и е прокълнат както от съдбата, така и от фат...

При "Случай 2000" Нетаняху е обвиняван в тайно споразумение с топ израелския вестник Yedioth Ahronoth с цел да се навреди на конкуренцията на медийния пазар в замяна на положително отразяване на управлението на министър-председателя.

Третият случай е "Случай 4000". Той е свързан с регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com