Преговорите за мир в Сирия продължават следващия месец

536
Преговорите за мир в Сирия продължават следващия месец
Снимка: Gettyimages

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура смята да проведе следващия кръг от преговорите за мир в Сирия през май, но призовава преди това да се проведе среща на международната група за поддръжка на Сирия.

"Разчитам междусирийските преговори да се възобновят през май, но напълно си давам сметка за това, че сирийският народ мисли за това. Ако прекратяването на огъня бъде възстановено до степента, в която бе през януари/февруари, то възобновяването на преговорите ще бъде по-уместно и удобно", каза той. "Аз мога да призова за провеждане на заседание на международната група за поддръжка на Сирия, но определянето на дата за такава среща на министерско ниво, трябва да дойде от самите участници в нея", добави Де Мистура на брифинг, предаде БГНЕС. Заявените по-рано планове остават в сила - до юли ще се проведат още един или два кръга от преговорите, посочи още представителят на ООН.

Ожесточени боеве се водят край Алепо

Боевете в близост до сирийския град Алепо през последните дни са зачестили. Постъпват доклади на множество загинали цивилни, заяви пред...

Де Мистура предлага на преговорите в Женева да се разработи стратегия по сваляне на санкциите срещу Сирия. "За постигане на жизненонажния политически преход в Сирия, трябва да се решат принципни въпроси. Необходимо е да се сформира координирана стратегия по възстановяването на страната и възможна отмяна на принудителните икономически мерки и други едностранни действия, които ще повлияят на сирийския народ", се казва в подготвения от него документ. Той е установил 15 точки, в които има сходство на позициите на Дамаск и опозицията. По-конкретно страните са съгласни бъдещото преходно правителство да включва представители на сегашното правителство, опозията, независими и други политици. Друг общ момент е, че и двете страни предпочитатновата конституция на страната да бъде утвърдена на референдум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com