Великобритания наложи санкции на иранската нравствена полиция

1711
Великобритания наложи санкции на иранската нравствена полиция
Снимка: Getty Images

Великобритания наложи санкции на високопоставени лица от сферата на сигурността и политически фигури в Иран, както и на т.нар. нравствена полиция.

Именно тя е в основата на мащабните протести в Ислямската република, които се водят срещу режима от средата на септември. Припомняме, че на 13 септември нравствената полиция в Иран задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини от гр. Сакез заради „небрежно поставен хиджаб“. Жената загина три дни по-късно в болница в Техеран, след като беше в кома. Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче още от началото казва, че жената е издъхнала заради „внезапен инфаркт“. В последните дни властите публикуваха доклад, в който пише, че Амини е починала от "основно заболяване".

Евродепутатите искат санкции срещу отговорните за смъртта на иранката Махса Амини

Европейският парламент призова ЕС да наложи санкции на убийците на 22-годишната иранка Махса Амини и на лицата, участвали в п...

От миналия месец насам жените в Иран демонстративно свалят забрадките си и крещят „Смърт за диктатора“ по адрес на върховния лидер Али Хаменей. Млади момичета от университети и гимназии се превърнаха в лидерите на протеста, настояващ за сваляне на режима и за зачитане на човешките права.

"Смъртта на Махса Амини, настъпила след нейния арест от нравствената полиция, предизвика протести в цял Иран и шокира света. В продължение на десетилетия полицията на морала използва заплахата от задържане и насилие, за да контролира какво носят иранските жени и как се държат на обществени места. В отговор на това днес Обединеното кралство наложи санкции на цялата нравствена полиция, както и на нейния началник Мохамед Гачи и на ръководителя на отдела ѝ в Техеран Хадж Ахмед Мирзаей", гласи официалното съобщение от Лондон, публикувано в сайта на британското правителство на 10 октомври.

Днес Обединеното кралство налага санкции и на петима водещи политически служители и служители в сферата на сигурността в Иран за извършване на сериозни нарушения на правата на човека.

Иран започна с удари по военни бази на САЩ, готви ескалация и срещу Турция

Иран се подготвя за военна ескалация срещу чуждестранните си врагове, включително САЩ, в отговор на продължаващите масови протести срещ...

Първият от тях е Голамреза Солеймани - ръководител на силите "Басидж", една от съставните части на Иранската революционна гвардия. "Басидж" отговарят за вътрешната сигурност в Иран. Санкциониран е и Хасан Карами, командир на специалните сили на иранската полиция. Главнокомандващият на иранската полиция Хосеин Ащари също е в списъка.

Силите за сигурност са обвинени в използването на оръжия за разпръскване на протестите.

"Обединеното кралство подкрепя народа на Иран, който смело призовава за поемане на отговорност от своето правителство и за зачитане на основните му човешки права", заяви министърът на външните работи Джеймс Клевърли. "Тези санкции изпращат ясно послание на иранските власти - ще ви потърсим сметка за репресиите срещу жените и момичетата и за шокиращото насилие, което сте упражнили върху собствения си народ".

Санкции ще гарантират, че включените в списъка лица няма да могат да пътуват до Обединеното кралство. Всички техни активи, държани във Великобритания, ще бъдат замразени.

Иранските власти отричат убийство: Махса Амини е починала от "основно заболяване"

Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят, че 22-годишната Махса Амини, чиято смърт даде начало на масовите пр...

По-рано тази седмица министърът на външните работи нареди да бъде призован иранският шарже д'афер, пред когото Обединеното кралство да осъди насилственото потушаване на протестите от страна на властите в Техеран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа