Работи ли ваксината срещу коронавируса - коментар на доц. Кунчев за развитието в Израел

3241
Работи ли ваксината срещу коронавируса - коментар на доц. Кунчев за развитието в Израел
Снимка: Getty Images/Guliver

Действа ли на практика схващането, че с голямо ваксинационно покритие новият коронавирус SARS-CoV-2 ще бъде спрян? Най-бързо и видимо резултат безспорно ще бъде видян в Израел, където покритието се разширява най-бързо в цял свят.

Това, което се случва в Израел – при вече 50% имунизирано население има по 8000 случая на ден, и е много интересно. Разболяват се 0,017% от ваксинираните – но има големи "джобове" от хора, които не искат да се ваксинират, като ортодоксалните вярващи и това ще прави проблем. Така националният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев коментира ситуацията.

Ваксините срещу коронавируса - поглед зад кулисите на преговорите за ЕС

"1. Таткото Константин Паунов ритал топка в отбора на Бистришките тигри където играе Бойко Борисов. Бил е ортак със сина на Иван Драшко...

Трябва обаче да се направят доста уточнения на тези думи. Първо, към днешна дата Израел е номер едно с показател 50,2 ваксинирани на 100 000 души население! Уточнението за данните обаче е следното - една поставена доза! В Израел ваксинират ударно с ваксината "Комирнати", на Pfizer/BioNTech, а за развитие на пълен имунен отговор производителят препоръчва поставяне на 2 дози, в рамките на 21 дни.

Скорошно проучване демонстрира и друго - че наистина много малко ваксинирани се разболяват от COVID-19. По-точно - само 20 от 128 000, ПОДРОБНОСТИ ТУК! Вече е готово и ново проучване на израелското министерство на здравеопазването, от началото на тази седмица - от 428 000 ваксинирани и с двете дози, има разболели се от COVID-19 само 63 души т.е. 0,014%! Но населението на Израел е 8,8 млн. души.

Освен това, Израелският здравен фонд на Макаби публикува предварителни резултати от проучване, сравняващо възможността на ваксинираните и неваксинираните членове на общността да се заразят с коронавирус, предаде БГНЕС. Резултатите за сега показват, че ваксината "Комирнати" е 92% ефективна. Общо 371 от 715 425 израелци, седмица след получаване на две дози от коронавирусната ваксина на Pfizer, са се заразили с вируса, което е 0,04% от ваксинираните. От тях само 16 са били хоспитализирани сочи доклад на Министерството на здравеопазването на Израел.

Около 248 000 членове на Макаби са били наблюдавани седмица след поставянето на втората доза от ваксината. От тях само 66 са се заразили с вируса, по-голямата част от тях на възраст над 55 години и около половината имат съпътстващи заболявания. Всички заразени са имали само лека форма на заболяването и никой не е хоспитализиран. За същия период от време около 8 250 нови случая на COVID-19 се появяват в контролната група от около 900 000 души с различен здравен профил. Следователно тези, които не са били ваксинирани са с 11 пъти по-голяма вероятност да се заразят от тези, които са били имунизирани. Това показва 92% ефективност на ваксината на Pfizer.

В Израел искат ваксинираните да подписват декларация за информирано съгласие

Израелският институт за демокрация и Хелзинкския комитет за човешки права обединиха усилията си, за да се противопоставят на предаванет...

Има и други проучвания - че след поставяне на първата доза, има между 33 и 60% по-ниска вероятност да се заразиш с COVID-19. Само че има неяснота за изследваните групи - фондът Clalit казва 33% на база проучване на 400 000 души над 60-годишна възраст, половината от които са с поставена една доза ваксина, а другата половина не са ваксинирани. Другото проучване е на Израелския здравен фонд на Макаби, без обаче уточнение за възрастта. Само че и за двете проучвания след поставена само една доза има предупреждения - че не трябва да служат за научни заключения.

Същевременно все още няма видимо стабилна тенденция за отдръпване на заразата в Израел. Според данните на Worldometers, през последните 4 дни има между 7000 и 9000 регистрирани нови случая на COVID-19 в страната. От декември, 2020 година, пикът е 10 213 случая - на 20 януари. Израел има най-много регистрирани нови случая на 23 септември, 2020 година - 11 316. А активните случаи към момента са над 72 000.

Още: Доц. Кунчев направи прогноза с конкретика кога да чакаме трета вълна на коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com