Ракетен огън от Ливан по Израел взе жертва, "Хамас" атакува Тел Авив

12134
Ракетен огън от Ливан по Израел взе жертва, "Хамас" атакува Тел Авив
Снимка: Getty Images

Противотанков ракетен огън от Ливан уби цивилен и рани няколко други в неделя, 15 октомври, в гранична общност в Северен Израел, съобщи израелската армия.

„Израелските отбранителни сили отговориха с огън и унищожиха позиции на "Хизбула" и източника на огъня“, каза говорител на армията, цитиран от БГНЕС. "Освен това имаше огън по израелска военна позиция. Нямаше жертви. И в този случай израелските сили отговориха с огън по източника на обстрела".

Всичко за войната в Израел четете тук.

Още: Израел категорично отхвърли обвиненията за нападение срещу колона бежанци в Газа

Междувременно израелската армия нареди в неделя незабавна евакуация на цивилни близо до границата с Ливан, предаде АФП. „В съответствие с оценката на ситуацията и неотдавнашния инцидент със стрелба в Северен Израел, зоната до 4 километра от северната граница с Ливан е затворена“, гласи изявлението на армията.

Още: "Хизбула" даде ясен знак, че ще подпомогне "Хамас" срещу Израел

Ливанската организация "Хизбула", финансирана от Иран, обяви, че е превзела военна база на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) на границата с Ливан и е издигнала знамето си там. Това съобщават няколко местни медии, но все още информацията не може да бъде потвърдена.

Още: Военен експерт: Израел се готви за пръв път в света да използва лазерно оръжие срещу ракети

Арестувани са стотици активисти на "Хамас"

От 7 октомври насам, когато "Хамас" атакува Израел, израелските сили за сигурност са задържали 190 активисти на управляващото Ивицата Газа движение. Те са били арестувани по време на антитерористични акции в палестински селища, но на Западния бряг - другата палестинска територия, съобщи пресслужбата на армията.

„В Юдея и Самария са задържани 330 души, издирвани по подозрение за участие в терористични дейности, 190 от тях са свързани с терористичната организация "Хамас"“, се казва в изявлението на военните. Армията добави, че по-специално са задържани 49 издирвани лица, от които 33 са активисти на терористичната организация. По време на арестите в някои райони избухнаха престрелки и бяха иззети голям брой оръжия и средства, предназначени за финансиране на тероризма.

Още: Три сценария пред Израел и защо няма да има втори фронт: Говори Димитър Гърдев (ВИДЕО)

Тревога в Тел Авив

Междувременно израелските медии съобщиха за сирени в Тел Авив и околностите. Въоръженото крило на „Хамас“ – бригадите „Ал Касам“ – заяви, че е изстреляло ракети по града в отговор на убийството на цивилни. Все още няма информация за щети или жертви, предава „Ал Джазира“.

Още: Войната в Израел: Природата пречи на сухопътна операция в Газа, обстрели с "Хизбула" и атака срещу Алепо (ВИДЕО)

Египет засилва дипломацията

Според изявление, публикувано от египетското президентство, страната активизира усилията на своите международни и регионални партньори за предоставяне на помощ за Газа - предвид заповедта на Израел за евакуация на над 1,1 млн. палестинци от северната в южната част на крайбрежния анклав.

Снимка: Getty Images

Египет заяви, че националната му сигурност е червена линия и че отхвърля всеки план за разселване на палестинци. Според изявлението Кайро е предложил също така да бъде домакин на среща на високо равнище, която да обхване последните събития, свързани с кризата в Газа, и бъдещето на палестинския въпрос.

Египетският президент Абдел Фатах Сиси пък провежда спешно заседание на Съвета за национална сигурност, за да обсъди ситуацията в Ивицата Газа, пише Al-Mayadeen.

Още: Скоро в настъпление: ЦАХАЛ обяви, че завършва подготовката си за атака по суша, въздух и море (ВИДЕО)

Жертви

Хората продължават да бягат в южната част на Газа, докато Израел усилва предупрежденията си за предстояща сухопътна инвазия.

При израелските въздушни нападения са загинали най-малко 2329 палестинци в Газа, а най-малко 1300 израелци са били убити при нападението на "Хамас". За осем дни Израел е убил повече палестинци, отколкото неговите сили са убили за 51 дни война в Газа през 2014 г.

Палестинското министерство на здравеопазването заяви, че около 70% от хората в Газа са лишени от здравни услуги. Досега Световната здравна организация (СЗО) е успяла да достави медицински консумативи за 2000 пациенти в анклава. Там има и 50 000 бременни жени. Припомняме, че Израел даде ултиматум на редица болници да евакуират пациенти, което предизвика остра реакция от правозащитни организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

Силно земетресение в района на езерото Байкал

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com