Шефът на НАТО изключи партньорство в Русия

28418
Шефът на НАТО изключи партньорство в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

В момента НАТО не може да се върне към предишния формат на отношенията с Русия, заяви Йенс Столтенберг, който от 1 октомври официално поема ръководството на пакта.

Бившият норвежки премиер заяви това в интервю за норвежката телеграфна агенция. "Русия взе решение да се придържа към по-агресивна линия. Затова не можем, както сме се надявали по-рано, да продължим засилването на партньорството с Русия", посочи Столтенберг, който ще смени датчанина Андерс Фог Расмусен, предаде БГНЕС.

Левият норвежкият политик подчерта, че положението в Украйна ще се превърне за него в главен приоритет. "Сериозността на създалото се в Украйна положение се дължи на факта, че в случая се използва военна сила за промяна на границите. Украйна е партньор на НАТО и освен това граничи с държави членки на НАТО".

Йенс Столтенберг смята, че за новия му пост ще бъде от полза 8-годишният му опит на премиер на една държава, която граничи с Русия и тясно сътрудничи с нея.

В отговор на въпроси, свързани с отношенията му с руския президент Владимир Путин, бъдещият ръководител на НАТО само отбеляза, че това са били "работни отношения, която бяха полезни". На снимката: руският премиер Дмитрий Медведев и Йенс Столтенберг, юни 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия