Танкове срещу пострадали хора: Историята на китайското КТБ

3436
Танкове срещу пострадали хора: Историята на китайското КТБ
Снимка: Getty Images

Кадрите с танкове по улиците в централната китайска провинция Хънан от последните дни разтърсиха света и напомниха за мрачните събития на площад "Тянанмън" от 1989 г. Правителството в Пекин реши да извади бронираните машини, за да сплаши стотиците протестиращи в столицата на провинцията – Джънджоу, и на други места в региона. Причината за нестихващите от месеци демонстрации е най-голямата банкова измама в страната, заради която гражданите не могат да изтеглят спестяванията си.

Депозити за близо 6 милиарда щатски долара (40 млрд. юана) бяха замразени в 4 регионални банки и още 1 кредитор от провинция Анхуей. При официалното разследване на случая бе установено, че частната инвестиционна компания Henan Xincaifu Group Investment Holding Co., която има дялове в петте кредитора, е влязла в сговор с банкови служители за приемане на депозити и предлагане на финансови продукти чрез онлайн платформи, след което е прехвърлила парите, като е изфабрикувала договори за заем.

Големият проблем в ситуацията, приличаща на случилото се с КТБ у нас през 2014 г., е, че банките са рекламирали услугите си като редовни депозити, но всъщност клиентите са влагали парите си в "инвестиционни продукти" - затова сега не могат да бъдат изтеглени. Полицията е задържала някои от заподозрените в схемата и е иззела и замразила средства и активи, свързани със случая.

Най-важният въпрос на клиентите е: Какво се случва със застраховката на вложенията, зад която стои държавата? Само редовните депозити обаче са обхванати от застраховка. И докато хората са смятали, че правят обикновени вложения и получават 4% възвръщаемост, в крайна сметка осъзнали, че са били подмамени.

Китай вече задейства план да възвърне част от парите на хората с най-ниски вложения, но преди това власти в цивилни дрехи влязоха в остри сблъсъци с демонстрантите. Протестиращите бяха влачени по стълби и удряни, съобщава се за редица ранени.

Китай планира решение за 44 млрд. долара на дълговата криза в имотния сектор

Китай планира да инвестира 300 млрд. юана (44.39 млрд. долара) във фонд за подпомагане на изпадналия в дългова криза имотен сектор. Це...

Протестите известно време не успяха да пробият в информационния поток нито в национален, нито в международен план, но това се случи, след като местните власти манипулираха личните здравни приложения на над 1000 вложители. Причината бе да покажат, че те са изправени пред висок риск от заразяване с COVID-19 и така да им попречат да протестират.

Въпреки че банковите депозити би трябвало да са най-сигурните активи във всяка финансова система, случаят в Хънан породи опасения относно слабата регулация в огромния селски банков сектор на Китай и разкри пропуски в системата за застраховане на депозитите в страната. Проблемите в селските банки, макар и сами по себе си да не се считат за системен финансов риск, увеличиха натиска върху икономиката, която се задъхва от COVID-19, продължаващия с години спад в сектора на недвижимите имоти и забавянето на растежа.

"Ние не се притесняваме за селските банки в Хънан като отделна единица", заявяват анализаторите от Citigroup пред Financial Times. "Ситуацията обаче може да се влоши, ако обществеността започне да се тревожи за други банки, особено за някои по-големи финансови институции“.

През април местната полиция даде старт на разследването на частната компания Henan New Fortune, която е най-големият акционер във всичките 5 засегнати институции. Властите обвиниха престъпна група, ръководена от Лу И - собственик на Henan New Fortune, в измама чрез фалшифициране на кредити и незаконно прехвърляне на средства. На 11 юли Китайската комисия за регулиране на банковото и застрахователното дело обеща да започне да изплаща суми на индивидуални инвеститори със спестявания до 74 000 долара. Това ще струва около 20 млрд. юана, според S&P Global Ratings.

Преди няколко дни стана ясно, че клиентите на петте кредитора, които са с депозити до 14 800 долара, ще започнат да получават пари от 25 юли. Много хора са депозирали по-малко от 500 000 юана (под 74 хил. долара) във всяка една от горепосочените банки, за да гарантират, че спестяванията им са защитени от схемата за застраховане на депозитите в страната. Тази схема обаче е доста ограничена в сравнение с други държави, а китайските власти досега не са били категорични относно класификацията на изгубените пари - ако преценят, че са откраднати чрез измама, застраховката може да не се прилага.

Китай вече не е най-големият кредитор на САЩ

Китай вече държи американски дълг за под 1 трлн. долара, което отнема лидерската позиция на страната като най-голям кредитор на САЩ. То...

Регулаторните органи се надяват, че подходът с изплащането на по-ниските суми ще успокои гръмкото мнозинство от по-малки вложители. Първоначалните плащания ще дойдат от възстановени средства от престъпления, твърдят властите, но все още не е ясно как ще бъдат изплатени по-големите сметки.

Повечето от жертвите на измамата не са знаели за незаконните дейности на Henan Xincaifu Group и никога не са получавали високи лихви или субсидии за спестяванията си. Регулаторният орган беше заявил, че няма да изплаща суми по сметки, за които има съмнения, че са свързани с незаконни дейности или са получавали високи лихви по други канали.

В Китай има близо 4000 малки и средни кредитори, които заедно контролират активи на стойност почти 14 трилиона долара. Доверието в тези банки обаче намалява от 2019 г. насам.

След протестите в Хънан китайските централни банкери омаловажиха твърдението за по-голяма заплаха за финансовата система. "Финансовите рискове до голяма степен са под контрол, а 99% от банковите ни активи са в безопасни граници", заяви Сун Тианци - ръководител на Бюрото за финансова стабилност на People’s Bank of China, цитиран от Financial Times. Въпреки това от PBOC заявиха, че селските банки остават най-застрашените в страната, като те са една трета от 316-те институции, считани за "високорискови" по отношение на финансовото им състояние.

Пекин ускорява емитирането на специални държавни облигации, за да инжектира капитал в по-малките банки. През първата половина на 2022 г. на провинциите Ляонин, Гансу и Хънан, както и на град Далян, беше предоставена квота от 103 млрд. юана от такива облигации. Банковият надзор заяви, че до август ще бъдат емитирани още.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com