Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

22 април 2024, 14:08 часа • 2246 прочитания

Трима души са леко ранени при терористични атаки на две отделни места в Йерусалим на 22 април, съобщиха властите в Израел. Двамата предполагаеми извършители - палестински тийнейджъри - са били заловени след кратко издирване.

Те са шофирали автомобил, с който са се врязали в няколко души, както се вижда на видеокадри (18+).

Още: Светият синод: Няма да се пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Терористите стреляли и с автомат

Самоделен автомат, намерен на едно от местата на инцидента, свидетелства за смъртоносния обрат, който нападението е можело да придобие, ако оръжието не се е било заклещило.

Службата за бърза помощ "Маген Давид Адом" съобщи, че е оказала помощ на двама души, които са били ударени от автомобила в квартал "Ромема". И двамата са в добро състояние. Трети човек също е пострадал леко, съобщиха от полицията.

Медицинският център "Шааре Зедек" в Йерусалим съобщи, че е приел 21-годишен мъж и 15-годишно момче с леки наранявания, предаде The Times of Israel.

В изявление на полицията се казва, че сблъсъкът е терористична атака. Кадри от видеонаблюдение показват как автомобилът се врязва в двама мъже, облечени в ултраортодоксални дрехи, които стоят на тротоара, и ги изхвърля във въздуха. След като се блъскат в паркиран автомобил, се вижда как заподозрените в тероризъм се опитват да открият огън по хората, докато бягат.

Снимка: iStock

Още: Докато Рафах се готви за нови удари, Израел атакува сърцето на Газа (ВИДЕО)

Според полицията двама терористи, участвали в нападението, са избягали пеша от мястото на инцидента. По очевидния им път за бягство полицаите откриват самоделен автомат "Карло", съобщиха представители на правоохранителните органи.

Нападателите са задържани

Малко по-късно нападателите били открити и задържани, докато се криели в затворен магазин в района. Полицията ги идентифицира като 17-годишни палестинци от град Хеброн на Западния бряг.

Нападението е извършено в момент, когато евреите се подготвят да празнуват Пасха - тя започва в понеделник вечерта. Жертвите, видени на кадрите от охранителните камери, са извършвали традиционен ритуал, който се прави сутринта преди празника.

Нападението е извършено ден след серия от атаки на палестинци срещу войници и цивилни на Западния бряг - другата палестинска територия в Израел освен Ивицата Газа.

Още: "Благодаря ти, Америка!": Зеленски и Нетаняху със специални послания за военната помощ, която получиха

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес