The Telegraph: Талибаните са заловили американско оръжие за 85 милиарда долара

6887
The Telegraph: Талибаните са заловили американско оръжие за 85 милиарда долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Талибаните са заловили военно оборудване на САЩ на стойност 85 милиарда долара и са получили достъп до биометрични данни от афганистанците, които са помагали на войниците на американската армия през последните 20 години. Това заяви американският конгресмен, цитиран от британския вестник The Telegraph, предава "Фокус". 

Бившият резервист на ВМС на САЩ Джим Банкс заяви, че сред огромното количество техника и оръжия, изоставени в Афганистан, има 75 000 превозни средства, 200 самолета и хеликоптери и 600 000 малки и леки оръжия.

Говорейки във Вашингтон, Банкс каза: „Днес талибаните имат повече хеликоптери Black Hawk, отколкото 85% от страните по света.“ Талибаните са получили и очила за нощно виждане, бронежилетки и медицински консумативи, каза той.

Банкс е уверен в тези цифри, тъй като той е работил като чуждестранен търговски агент, придобивайки доставено от САЩ оборудване и оръжия и след това ги е прехвърлил на афганистанската армия.

„Това е немислимо за мен и другите, но сега талибаните разполагат с биометрични устройства с пръстови отпечатъци, сканиране на очите и биографии на всички афганистанци, които са били на наша страна и са ни помагали през последните 20 години“, каза Банкс.

„Администрацията няма план да връща тези оръжия. Тя няма да изисква отговорност за това оборудване и оръжия - продължи конгресменът. „Ако тези оръжия бъдат използвани сега или в бъдеще за увреждане, нараняване или убиване на американци, кръвта ще бъде по ръцете на Джо Байдън.

Думите му бяха разпространени в социалните мрежи от консервативния депутат и бивш военнослужещ Джони Мърсър. "Срамота е. Дадохме им имената на онези, които се готвеха да се бият с тях. И ние ще оставим някои от тях и те ще станат жертви на насилието, което видяхме на летището “, каза той. "Ужасен ден, предизвикващ ярост и сълзи."

Талибаните вече обявиха, че са изпратили елитно подразделение с високотехнологично оборудване за охрана на съоръжения в афганистанската столица.

Войнстващи пропагандни канали излъчиха впечатляващ филм за подразделението, 313 -а бригада Бадри, в което се казва, че то ще служи по улиците на Кабул и ще охранява президентския дворец.

Кадрите показват бойци в съвременни каски, слънчеви очила, бронежилетки и с картечници като на афганистанската армия.

Талибаните поискаха цивилното население да предаде оръжието си

Движение „Талибан“, което пое управлението на Афганистан, призова цивилното население да предаде оръжието и боеприпасите, к...

В четвъртък се появиха доклади, че американските служители са предоставили на талибаните списъци с американски граждани, притежатели на зелена карта и афганистански съюзници, за да ускорят трансферите към летището и евакуациите.

Министерството на отбраната на САЩ остро критикува това решение, за което съобщава Politiсo. Един военен служител заяви, че талибаните на практика са получили „списъци за разстрел“.

„Това е ужасно, шокиращо, кара ръцете Ви да изглеждат мръсни“, добави той.

Говорител на централното командване на САЩ отказа коментар.

Банкс също беше възмутен от събитията в близост до летището в Кабул, на което той отговори със следните думи: „Отговорността за тази трагедия е изцяло на Байдън. Поради неговата некомпетентност е пролята американска кръв. Това би могло да бъде избегнато и следователно е непростимо."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com