Турция планира да изпрати космически апарат на Луната след две години

1450
Турция планира да изпрати космически апарат на Луната след две години
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският лидер Тайип Ердоган заяви, че страната възнамерява да изпрати космически апарат на Луната през 2023 г., който трябва да кацне там.

"Нашата цел е да извършим твърдо кацане на Луната в края на 2023 г. в чест на 100-годишнината на републиката. Това е първият етап. Вторият етап е меко кацане. Вярвам, че нашите инженери ще се справят с кацането на Луната", каза Ердоган, представяйки националната космическа програма, цитиран от БГНЕС.

Как лунните фази влияят на съня и менструалните цикли

Луната се счита за виновник за редица човешки дейности, но при изследване повечето твърдения се оказват просто астрология, добри истори...

Турция се интересува от сътрудничество с Русия в космическата индустрия. Това заяви от своя страна ръководителят на Републиканската космическа агенция Сердар Хюсеин Йълдъръм пред ТАСС.

"Що се отнася до Русия, ние вече установихме много добри отношения. Срещнах се с руския посланик в Турция Алексей Ерхов и работим по проектоспоразумение за това как Турция и Русия могат да продължат сътрудничеството в тази област. Разбира се, Русия заема много важно място в космическата индустрия и ние сме наясно с това. И действително сме заинтересовани от сътрудничество с Русия", каза Йълдъръм.

Според него "през следващите няколко месеца" Анкара очаква да се споразумее с Руската федерация "в кои конкретни области е възможно това сътрудничество". "Надявам се в близко бъдеще да можем да се срещнем с ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин и да обсъдим всички подробности за сътрудничество между Турция и Русия, след като нашият президент определи задачите на агенцията ни. Имаме много амбициозни задачи", каза Йълдъръм.

Той заяви, че Турция вероятно ще използва руския космически кораб "Союз" за полет на свой космонавт. "Вероятността Турция да използва "Союз" за изпращане на турски космонавт в космоса е много голяма, тъй като това е много надежден космически кораб, вече го видяхме. Той се доказа много добре в космоса. Така че вероятността за това е много голяма, но все предстои да обсъдим тази тема. Но, разбира се, обмисляме такава възможност", подчерта Йълдъръм.

Китайската сонда тръгна от Луната към Земята

Китайска космическа сонда е напуснала повърхността на Луната, за да се върне на Земята, показват кадри, разпространени от държавната т...

В края на май 2018 г. азербайджанската агенция „Тренд“, позовавайки се на източник от турския кабинет, съобщи, че след 2023 г. Турция планира да стартира собствена програма за обучение на астронавти. Анкара възнамерява да похарчи около 6 млрд. долара за изпълнението на този проект. Правната рамка за това е изготвена през есента на 2016 г. Това е един от най-големите и амбициозни проекти в съвременната турска история.

През септември 2018 г. Дмитрий Рогозин в интервю за Анадолската агенция обяви възможността Турция да се присъедини към съвместен проект на Русия и Казахстан за използване на космодрума Байконур. Рогозин обяви също готовността на Руската федерация да подготви турски екипаж за полет до Международната космическа станция през 2023 г., когато Република Турция ще отпразнува 100-годишнината от създаването си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com