Водни оръдия и хеликоптери спасиха от изпепеляване електроцентрала в Турция

3328
Водни оръдия и хеликоптери спасиха от изпепеляване електроцентрала в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Спасителите използват хеликоптери и водни оръдия в сряда, за да потушат пожарите, обграждащи турска електроцентрала през втората седмица на смъртоносни пожари, поставящи на изпитание ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АФП.

Повече от 170 горски пожара изпепеляват южното крайбрежие на Турция и убиха осем души, след като миналата сряда избухнаха на изток от курорта Анталия и след това се разпространиха на запад.

Огнената стихия унищожи девствени гори и хиляди говеда.

Пожарите около основните туристически дестинации на Турция също поставят под въпрос надеждите на правителството за възраждане на крехката икономика чрез туризма.

Службата за сателитен мониторинг на Европейския съюз заяви, че тяхната интензивност „е достигнала безпрецедентни стойности в целия набор от данни, който датира от 2003 г.“.

Изглежда турското правителство е стреснато от мащаба и свирепостта на пламъците. Неговият медиен наблюдател във вторник предупреди телевизионните оператори, че може да бъдат глобени, ако продължат да показват кадри на живо от пепелища и горящи пожари или кадри от въздуха, на които се виждат крещящи хора, които бягат, за да спасят живота си.

Самият Ердоган е подложен от дни на подигравки в социалните мрежи, защото хвърляше чай, докато обикаля един от засегнатите региони под тежък полицейски ескорт.

Опозицията обвинява турския президент, че се бави твърде много в приемането на предложения за чуждестранна помощ - включително и от регионалния съперник Гърция - и че не е поддържал правилно самолетите за гасене на пожари.

Ердоган се готви да предприеме политическа контраатака с интервю по националната телевизия, насрочено за сряда вечерта.

Голяма част от страха и гнева на общественосттаса насочени към пожар, който заплашва хълмовете около електроцентрала в курортния град Милас на Егейско море.

Екип на АФП в Милас видя турски работници да копаят окопи около централата, за да ограничат достъпа на пламъците. Турски хеликоптери и два противопожарни самолета от Испания хвърляха морска вода и огнезащитни средства по околните хълмове и редици изгорени или горящи жилищни сгради.

По -голямата част от пламъците изглеждаше загасена и само бели облаци дим се издигнаха от задната част на хълмовете в сряда следобед.

"Местните власти поискаха да евакуираме селото, но ние никога няма да напуснем. Останахме там, където бяхме", каза пред АОФП местен електротехник, който се съгласи да бъде идентифициран само като Ерсой.

"Не мислех да бягам. Ако мислех да бягам, нямаше да има кой да потуши или сдържа огъня", каза той.

Основната опозиционна партия, контролираща местното кметство, каза, че водородните резервоари, използвани за охлаждане на централата, са били изпразнени и напълнени с вода като предпазна мярка.

Продължава потушаването на пожари в Гърция, чакат се над 47 градуса

Продължава борбата с гасенето на пожарите в няколко района на Гърция. Материалните щети са огромни, но няма пострадали хора. Пожарите с...

Кабинетът на Ердоган обвини за първите пожари край Анталия подпалвачи, които според проправителствените медии са свързани със забранената Работничесска партия на Кюрдистан (ПКК), която води от 1984 г. бунт срещу държавата.

Но все повече държавни служители сега свързват огнения ад с екстремна гореща вълна, която пресуши резервоарите за вода и създаде условия за огнения ад в голяма част от южната част на Турция.

Експертите предупреждават, че изменението на климата в страни като Турция увеличава както честотата, така и интензивността на горските пожари.

Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли заяви, че температурите в беломорския град Мармарис достигнали рекордните за всички времена от 45,5 градуса по Целзий тази седмица.

"Водим много сериозна война", каза министърът пред журналисти. "Трябва да поддържаме морала и мотивацията си високи в тази война. Призовавам всички да бъдат търпеливи."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com