Войната в Близкия изток: Над 12 000 са вече загиналите палестинци в Газа (ВИДЕО)

4995
Войната в Близкия изток: Над 12 000 са вече загиналите палестинци в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израелските отбранителни сили съобщиха, че операциите в Ивицата Газа са продължили и през нощта, като изтребители са атакували обекти на "Хамас", а войниците на Израел са се сражавали с въоръжени бойци на екстремистите. ЦАХАЛ заявяват, че са нанесли въздушни удари по "много" обекти на "Хамас", включително складове за оръжие, както и по терористични агенти.

Първи доставки на гориво

Около 17 000 литра гориво влязоха в Ивицата Газа през граничния пункт Рафах с Египет. Това съобщи палестински граничен служител. Това е първата пратка, откакто израелският военен кабинет заяви, че ще позволи редовни доставки. Палестинският служител заяви, че горивото е "за телекомуникационната компания" Paltel, която в четвъртък потвърди пълното прекъсване на комуникациите в Газа, след като горивото ѝ свърши, предаде БГНЕС.

Така основните телекомуникационни доставчици в Газа - Paltel и Jawwal - потвърдиха "частичното възстановяване" на комуникациите в различни части на Ивицата Газа. В изявление за X Палтел каза: „Това идва, след като ограничено количество гориво беше осигурено чрез хуманитарната агенция на ООН за работата на основните ни генератори. Непрекъснатостта на услугата зависи от редовното получаване на гориво.“ Телефонните и интернет услугите в ивицата Газа бяха прекъснати повече от 24 часа.

Още: "Стотици милиони на ден": Войната с Хамас струва скъпо на Израел

По-рано днес Израел се съгласи да допуска по два камиона с гориво на ден в Ивицата Газа за нуждите на ООН, както и за водоснабдяването и канализацията. Новината стана ясна от изявление на израелски служител на 17 ноември. Военният кабинет е взел решението въз основа на препоръката на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) и разузнавателната служба Шин Бет и по искане на официални представители на САЩ.

Огромен бежански поток към южната част на Газа

Сателитни изображения, направени в 11:30 тази сутрин местно време показват  големи тълпи, преминаващи през контролно-пропускателен пункт на пътя Салах ал-Дин, излизащ от град Газа. Израелските военни казаха, че позволяват на цивилни да бягат на юг по този път за няколко часа всеки ден.

Жертвите

Правителството на "Хамас" съобщи, че от началото на войната на 7 октомври са загинали 12 000 палестинци. Сред жертвите има 5000 деца и 3300 жени. Освен това 30 000 души са били ранени. Министерството на здравеопазването на "Хамас" заяви, че десетки тела на загинали са разпръснати по улиците в северната част на ивицата Газа и че е невъзможно да бъдат преброени поради интензивността на ударите.

Още: Ердоган: Израел да спре военната си операция незабавно

Всички пациенти в интензивното отделение на болницата Ал-Шифа в Ивицата Газа са починали, каза пред Sky News Arabia директорът на лечебното заведение Мохамед Абу Силмия. По думите му общо 54 души са починали, като за причина за смъртта им той посочи блокадата от Израел над Ивицата Газа. Абу Салима описва болницата като военна казарма, отбелязвайки, че израелската армия стреля по всичко, което се движи в болницата.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че армията влага огромни усилия за свеждане до минимум на цивилните жертви в Газа, като същевременно каза, че Хамас "не си дава зор" за палестинците. "Ще се опитаме да завършим тази работа с минимални цивилни жертви, това се опитваме да направим, но за съжаление, не успяваме", каза Нетаняху.

Още: Опит за взривяване на израелското посолство в Азербайджан, има задържан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Стотици хиляди бягат от Рафах, но и на север не е безопасно - Израел атакува Джабалия

Служител на ООН е тежко ранен в Рафах

Осем болници в Делхи получиха бомбена заплаха по мейла

Масови арести на протестите в Армения (ВИДЕО)

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

Силно земетресение в района на езерото Байкал

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com