"Стотици милиони на ден": Войната с Хамас струва скъпо на Израел

2355
"Стотици милиони на ден": Войната с Хамас струва скъпо на Израел
Снимка: Getty Images

Войната в Газа струва на Израел 260 милиона долара на ден, съобщава Bloomberg. Финансовото бреме на войната срещу Хамас започва да се отразява върху държавата. Това добавя „гориво” към политическите спорове, които стават все по-трудни за навигация за премиера Бенямин Нетаняху и неговия финансов министър Безалел Смотрич.

Министерството на финансите изчислява, че конфликтът струва на израелската икономика около 260 милиона долара на ден. Това е повече, отколкото Израел очакваше, когато войната избухна за първи път в началото на октомври. Държавните разходи се увеличиха във всички точки: от оръжия до заплати на стотици хиляди наборни резервисти. Операцията в Ивицата Газа продължава, а държавните приходи спадат, тъй като печалбите от туризма са намалели и потреблението на домакинствата е ограничено. Още: Окончателно с подпис на Байдън: Украйна и Израел засега остават без военна помощ от САЩ

Натискът се засилва

Натискът върху държавната хазна вече доведе до спорове относно плащанията за ултраортодоксални училища и други разходи, традиционно подкрепяни от дясната управляваща коалиция на Нетаняху.

В разходната програма на Израел са включени така наречените „коалиционни фондове“ за петте партии, съставляващи правителството на Нетаняху, най-религиозното в историята на Израел. Тези средства, освен основните, подлежат на ежегодно одобрение. Рекордните 14 милиарда шекела (3,6 милиарда долара), одобрени миналия май, ще отидат частично за религиозни училища, някои от които са освободени от преподаване на предмети като английски и математика. Други приоритетни проекти включват развитието на еврейските селища в окупирания Западен бряг, пише Bloomberg.

Министър Смотрич, който е прекарал целия си живот като заселник, ще трябва да намали разходите. Той каза, че ще премахне всички харчове, „които не са пряко свързани с подкрепата на военните усилия“. Но неговият подход беше критикуван от опозиционни политици и бивши служители на централната банка, които твърдят, че той не е успял нито да успокои пазарите (нещо, което Израел ще трябва да направи, тъй като увеличава заемите, за да плати военните си разходи), нито да запази финансовата стабилност на страната. Още: Президентските избори в две държави ще решат две войни

Финансовият министър възнамерява до дни да представи нов бюджет за остатъка от 2023 г. и след това да разкрие плановете за следващата година.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com