За изборите през октомври Саакашвили се връща в Грузия

1218
За изборите през октомври Саакашвили се връща в Грузия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили заяви, че ще се върне в родината си за местните избори, които трябва да се проведат през октомври, съобщи ТАСС.

„Искам да своето решение: Аз, Михаил Саакашвили, ще се върна в Грузия преди този референдум (местните избори – бел.ред.). Непременно ще бъде непосредствен участник в този процес”, каза той днес по време на видеообръщение към своите привърженици.

Грузия вече официално е с ново правителство

Парламентът на Грузия гласува днес доверие на новото правителство на страната начело с Ираклий Гарибашвили. В него влязоха двама нови м...

Той обясни, че нарича референдум местните избори, тъй като в подписаното между властите и опозицията споразумение се съдържа условие за нивото на подкрепа на за управляващата партия при предстоящото гласуване. Ако то не бъде постигнато, следващата година трябва да се състоят предсрочни парламентарни избори.

Саакашвили призова членовете на основаната от него партия „Единно национално движение” да подпишат споразумение с властите, едва след освобождаването на председателя на партията Ника Мелия.

Вчера в президентството на Грузия се състоя церемония по подписването на споразумение за излизане от кризата между управляващата „Грузинска мечта – Демократична Грузия” и няколко опозиционни партии. Партиите „Единно национално движение”, „Европейска Грузия – движение за свобода” и Лейбъристката партия на Грузия се въздържаха.

Споразумението бе предложено на 18 април от председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. То предвижда, в случай, че управляващата партия събере по-малко от 43% на предстоящите местни избори, през 2022 г. ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Предвижда се и амнистия за всички с повдигнати обвинения за безредиците по време на митинга през юни 2019 г., сред които е и самият Мелия. В документа се споменава освобождаването на опозиционера Георгий Руруа, арестуван през ноември 2019 г. за незаконно носене на огнестрелно оръжие, както и за мащабни реформи в избирателната и съдебната област.

Грузинската опозиция бойкотира първото заседание на парламента

Опозицията в Грузия бойкотира първото заседание на новия парламент с обвинения за изборни измами, че са извършени измами на парламентар...

Политическата криза в Грузия продължава вече 6 месеца. През ноември миналата година опозицията отказа да признае резултатите от проведените през есента парламентарни избори и обвини управляващите за фалшифициране на резултатите от гласуването. Досега голяма част от опонентите на властта отказаха да работят в новия парламент. С подписването на споразумението опозиционните партии се задължиха да влязат в него.

Саакашвили беше президент на Грузия от януари 2004 до ноември 2013 г.

През 2013 г. той напусна страната няколко дни преди края на мандата си. Веднага след това срещу него бяха повдигнати четири обвинения за престъпления, като за две от тях вече има издадени присъди лишаване от свобода.

В момента Саакашвили живее в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com