Защо Турция все по-често отказва визи на руснаци?

3339
Защо Турция все по-често отказва визи на руснаци?
Снимка: iStock

Никита и съпругата му пристигат в Турция в края на септември 2022 - малко след като в Русия е обявена мобилизация. Той е на 36 години и работи в областта на информационните технологии в международна компания.

"През последните няколко години мислехме да си купим апартамент в Турция, за да го отдаваме под наем и да прекарваме лятото там, но все още се колебаехме. Но когато всичко започна, разбрахме, че е дошло времето за това", казва той. Той бързо купил жилище в Анталия за 65 000 щатски долара. "Обзаведохме го напълно, закупихме хубава техника, премахнахме всички щети по строежа", разказва младият руснак.

"Връщането в Русия не е опция"

Днес Никита оценява общите разходи на семейството си около преместването в Турция на 80 000 долара. През септември той подава молба за получаване на едногодишна туристическа виза. Тогава на Никита е казано, че няма да има проблеми с документите, но на 24 януари получава отказ.

Конкретни причини така и не са посочени. Според правилата Никита трябвало да напусне Турция в рамките на 10 дни - т.е. до 4 февруари. Малко вероятно е той да успее да продаде апартамента толкова бързо, не е ясно и какво ще се случи с разрешението за пребиваване на съпругата му - тя планира да подаде молба за събиране на семейството. "Връщането в Русия не е опция, но трябва да се направи нещо. Може би трябва просто да заключим апартамента, да отидем в друга страна и да се надяваме, че с него няма да се случи нищо лошо", чуди се Никита. Той е категоричен: ще обжалва отказа.

Случаят на Никита е по-скоро изключение; купувачите на имоти обикновено получават право на престой в Турция без проблеми. Но неговият отказ идва на фона на масови откази на руснаци, които кандидатстват за разрешение за пребиваване като туристи, само че с документи за наемане на жилище под наем в Турция.

До октомври 2022 година руснаците са първенци сред чужденците, получили разрешение за пребиваване в Турция. Общо 153 000 руски граждани са получили разрешение за пребиваване в страната през 2022. От тях 132 000 са били туристически визи. Но в края на декември от различни турски градове започнаха да пристигат съобщения за откази.

Какви са причините за отказите

Няма точна статистика. ДВ изпрати запитване до турската миграционна служба, но към момента на публикуване на текста не беше получила отговор. "Мнозина получават откази, но има и положителни решения. Причините и критериите все още не са ясни, няма и официални обяснения", казва пред ДВ Ева Рапопорт, координатор на проект за подпомагане на емигранти в Турция. Според нея отказите са започнали да пристигат в края на декември 2022 и в тях невинаги се вижда логика.

И рускинята Мария пристига в Анталия през септември на почивка с приятеля си; след обявяването на мобилизацията двойката решава да остане в страната и наема апартамент. Според нея двамата са имали идентични документи. Младият мъж е получил разрешението си за пребиваване в края на октомври, а Мария е била помолена да предостави допълнителна информация през януари. "Отидох в "Geç" (миграционната служба в Турция - бел. ред.); казаха ми да попълня формуляр за източника ми на доходи и плана ми за пътуване. Посочих местните курортни градове и написах какви спестявания имам, както и че имам приятел тук и че ще се оженим. Три дни по-късно ми беше отказано разрешение за пребиваване", разказва Мария.

Тя решава да остане в страната нелегално още един месец, след което се връща в Санкт Петербург, за да завърши обучението си и да спести пари. Приятелят ѝ засега ще живее в Турция: апартаментът под наем е платен до април. За нея Турция не е страна, в която "директно иска да остане по-дълго". Момичето признава, че ще продължи да търси някое по-добро място.

По-строги правила за визи

Тенденцията да се отказват туристически визи не е нова, но просто от декември 2022 тя придобива големи размери, казва генералната директорка на истанбулската консултантска компания New Days Agency Маргарита Полякова. По нейни наблюдения още през лятото на 2022 започнали да пристигат все повече откази - особено в Анталия, която се смята за най-предпочитания регион сред рускоезичното население. Освен това от 1 юли Турция разшири списъка на т.нар. "затворени райони" с още 1169 - в тях вече не се издава и разрешение за пребиваване въз основа на договор за наем, тъй като броят на чужденците там надхвърля 20% от цялото население.

"В предишни периоди повече откази за издаване на разрешения за пребиваване имаше сред гражданите на Централна Азия, а през декември тенденцията стигна до руснаците. Освен това през този период започнахме да виждаме повече отрицателни отговори, просто защото съгражданите ни започнаха по-активно да кандидатстват за такива разрешения за пребиваване", казва още Маргарита Полякова. Тя добавя, че "просто да искаш да живееш в Турция - това не е основание за пребиваване в страната". По друг начин стои въпросът, ако си закупил недвижим имот.

Турските медии, позовавайки се на миграционните власти, съобщават, че правилата за издаване на разрешителни за пребиваване са затегнати, контролът е по-строг, а молбите с недостатъчни основания ще бъдат отхвърляни. Миграционната служба обаче не обяснява защо.

"Ако инспекторът на миграционната служба по някаква причина се колебае или не вижда основания за престой, той има право да откаже издаването на разрешение за краткосрочно пребиваване, без да дава допълнителни причини", обяснява Полякова. Според нея миграционните власти работят по различен начин във всяка област, но като цяло на държавно ниво целта е да се намали потокът от пристигащи.

Тези, които останат по-дълго от разрешеното, ще трябва да платят глоба при напускане на Турция. Но тя е доста ниска.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com