Александър Вучич: Всички сърби в Северно Косово приемат Сърбия за своя страна, а не Косово

1926
Александър Вучич: Всички сърби в Северно Косово приемат Сърбия за своя страна, а не Косово
Снимка: Getty Images

„Всички сърби в Северно Косово приемат Сърбия за своя страна, а не Косово. Това е реалността“. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за Ройтерс в Белград. „Някой трябва се съвземе и да организира (нови) избори там“, добави той.

Той заяви, че не бива да се организират нови избори за кметове в Северно Косово, докато не бъде предоставена по-голяма автономия на етническите сърби, които представляват мнозинство в региона и бойкотираха последните местни избори.

Сърбите предадоха 68 000 огнестрелни оръжия на властите

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че в рамките на кампанията за доброволно предаване на оръжие в страната са предадени окол...

В четирите общини със сръбско мнозинство Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово бяха назначени албански кметове след местни избори през април, които отчетоха едва 3,5 процента избирателна активност. Местните сърби организираха протести, в които се сблъскаха с мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, оставяйки десетки ранени от двете страни. Сърбия постави въоръжените си сили в най-висока бойна готовност край границата с Косово, а НАТО изпрати подкрепления за мисията си в страната.

Европейският съюз и САЩ, най-силните поддръжници на Косово, призоваха Прищина да организира нови избори в района със сръбско мнозинство, за да намали напрежението, а Сърбия да оттегли войската си от границата с Косово.

Вучич каза, че властите в Косово - бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г. след бунт на мнозинството етнически албанци през 1990 г. – ще трябва да направят някои отстъпки, за да се гарантира участието на сърбите в нов вот.

„Все още нямаме Съюз на сръбските общини, все още няма изтегляне на (косовските албански) специални сили на полицията и кметовете в общините“, подчерта той.

Османи: Сърбия няма място на европейската среща на върха нито в европейското семейство

Сърбия няма място нито на европейската среща на върха, нито в европейското семейство. Сърбия и престъпните структури са отговорни за ес...

Брюкселското споразумение от 2013 г. предвижда сърбите на север да създадат съюз за самоуправление на общините в замяна на признаване на косовските институции, но споразумението така и не е изпълнено.

Косовският премиер Албин Курти каза, че ако бъде дадена по-голяма автономия в рамките на Съюза на сръбските общини, районът със сръбско мнозинство може да организира референдум за присъединяване към Сърбия. „Сърбите винаги са готови да говорят, но трябва да им се предложи нещо“, каза Вучич.

По-рано този месец президентът на Косово Вьоса Османи каза пред Ройтерс, че могат да се проведат нови избори в четирите общини, ако 20 процента от избирателите са подписали петиция за това. Тя обвини Сърбия, че се меси. В отговор Вучич каза, че е „ужасяващо какво правят тези хора, за които говорим“ и обвини Курти, че не е склонен на компромис. „Сигурен съм, че (Курти) няма да инвестира и минута от времето си и нито капка пот, за да намери компромисно решение“, каза Вучич, цитиран от БТА. 

Той посочи, че Сърбия обмисля дали да намали бойната готовност. „Ще държим нашите войски в състояние на висока бойна готовност, но не най-висока бойна тревога, защото това струва много“, допълни той. В интервюто си пред Ройтерс Вучич подчерта, че Белград преговаря за закупуване на изтребители Rafale от Франция и планира да подсили армията си със западни оръжия.

Вучич призова кметовете в Северно Косово да се оттеглят

Сръбският президент Александър Вучич призова косовските власти да оттеглят така наречените от него "предполагаеми кметове" в Северно Ко...

Той отбеляза, че Сърбия остава на европейския си път и успява да балансира външната си политика, за да продължи приятелските си отношения с историческия си съюзник Русия, както и с Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com