Бакояни: Намаляват перспективите за намиране на решение в спора за името на Македония

1820
Бакояни: Намаляват перспективите за намиране на решение в спора за името на Македония
Снимка: Getty Images / Guliver

Перспективите за сериозно разрешаване на проблема с името все повече намаляват, каза бившият външен министър на Гърция Дора Бакояни в интервю за радио „Real fm“.

Според Бакояни гръцкото правителство имаше реален шанс да реши проблема, но с начина, по който работи по въпроса, сега върви към задънена улица.

Бакояни: Перспективите за разрешаване на спора за името намаляват

Перспективите за сериозно решаване на въпроса за името все повече намаляват, смята бившата ръководителка на гръцката дипломация Дора Ба...

„Искам да бъде ясно, че тази възможност може да бъде използвана и ще имаме положителен резултат, ако имаме сериозно правителство. На този етап в правителството имаме мнозинство, разделено на три части”, каза Бакояни.

Според нея, една от основните грешки на сегашното гръцко правителство е позицията на коалиционния партньор Панос Каменос и решението да не се създава национална стратегия заедно с другите партии. Резултатът, както каза Бакояни, е, че гърците нямат доверие на Ципрас в преговорите и в това да се ангажират и трети страни.

От това се възползваха и други сили, смята Бакояни: „Турците се намесиха и насърчиха Скопие да не правят отстъпки по основни въпроси като конституцията, което е предпоставка за решение, и днес резултатът е, че имаме нарастване на национализма в Гърция и Македония, разбира се, перспективите за сериозно разрешаване на проблема все повече намаляват”. Това заключи бившият ръководител на гръцката дипломация и сега депутат от Нова демокрация в интервю за гръцкото радио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com