Генчовска: От политическата воля на Северна Македония зависи колко време ще отнеме преговорният процес

3424
Генчовска: От политическата воля на Северна Македония зависи колко време ще отнеме преговорният процес
Снимка: БГНЕС

От политическата воля на Македония зависи колко време ще отнеме преговорният процес. Това обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на брифинг след подписване на двустранен протокол между България и Северна Македония

Впоследствие стана ясно, че България не признава македонския език като отделен език в двустранните отношения, но и че на практика това не е позиция, която следва да бъде налагана като условие за членство в ЕС на Северна Македония. А до една година т.нар. Историческа комисия трябва да приключи работа. Освен това - българите да бъдат вписани в македонската конституция, да бъде спрян езикът на омразата. Ако Скопие не изпълнява договореното, България може да наложи вето на всяка стъпка на Северна Македония по затварянето на преговорните глави за влизане в ЕС.

Стана ясно и, че македонското правителство ще представи примерен урок за цар Самуил в програмата за 7-ми клас. Засега договореността изглежда е цар Самуил да бъде "представян" като български цар.

Протоколът съдържа амбициозни мерки

"Днес всички станахме свидетели на един много важен момент. Проведе се втората междуправителствена комисия в изпълнение на чл. 12 от Договора за добросъседство между Република Северна Македония и Република България", каза външният министър. 

В рамките на състоялото се заседание бяха обсъдени преди всичко това, което е постигнато в секторните политики. Знаете, че има 5 работни групи, отчетен беше прогресът и бяха представени перспективите какво и кога следва да се свърши в различните области Говорим за енергетика, транспорт, култура, строителство и т.н. Разбира се, най-важният резултат е подписване на втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които имат за цел да решат много от отворените въпроси. Важно е, което трябва да се отбележи, че този протокол не е документ сам за себе си. Той е интегрална част от пакета на така нареченото "френско предложение". Имам предвид преговорната рамка и заключенията на Съвета", обясни Генчовска.

Продължаваме координацията за вписването на българите в Конституцията

"От тук насетне продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от Северна Македония с оглед по-добра координация и съблюдаване на техните следващи стъпки, които са свързани най-вече с промяната в Конституцията на Република Северна Македония, а именно вписването на българите не само в нейната цялост, но и в прилежащото законодателство. Лично искам да благодаря на целия екип не само на политическото ръководство, най-вече на колегите от Външно министерство, които са едни изключителни професионалисти. Хора, които изцяло са отдадени на това, което правят и благодарение на които всъщност стигнахме до този момент", каза Генчовска. Тя поясни, че Северна Македония има готовност за включване а българите в своята Конституция.

Още: Северна Македония одобри така нареченото "френско предложение"

Протоколът ангажира останалите страни членки да следят за изпълнението му  

Външният министър поясни, че протоколът, бидейки част и свързан с преговорната рамка, има механизъм, който да проследява неговото изпълнение и той ангажира останалите страни членки да следят за това изпълнение. По думите ѝ, това е най-ценното на така нареченото "френско предложение".Тя отрече да има промяна в това предложение. 

Министърът коментира и темата с така наречения "македонски език". "Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание. В двустранните си отношения България не признава техния официален език. Това е по-специфично в контекста на останалите 26 държави членки на ЕС. Те имат своята позиция и по никакъв начин не може да ги задължим да приемат нашата официална позиция. Нашата позиция е гарантирана такава, каквато е формулирана съгласно договора в целия пакет, за който вече споменах", каза още Генчовска.  Стана ясно, че страната ни по никакъв начин не признава съществуването на така наречения "македонски език". 

На въпрос дали може Скопие да разчита на помощ от България за съдействие в преговорите, външният министър коментира, че експертните екипи в двете външни министерство ще продължа работа по всички технически и други параметри. „Ще имат  нашата подкрепа. Надявам се и на реципрочност от тяхна страна – тази подкрепа да бъде пожелана“, заяви още Генчовска. 

Още: Исторически ден: Народното събрание вдигна ветото за Северна Македония

Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов коментира така наречения език на омразата, като заяви, че техният политически елит и медиите трябва да извървят своя път към европеизацията на Република Северна Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com