Гърция след коронавируса: Нищо няма да е същото

3552
Гърция след коронавируса: Нищо няма да е същото
Снимка: iStock

Коронавирусът ще промени живота ни по много начини, в Гърция и по целия свят. На първо място, със сигурност ще ни направи по-бедни, поне в краткосрочен план. Международни експерти изчисляват, че Гърция ще претърпи рецесия от между 3 и 4 процента. Тази оценка се основава на прогнозата, че туристическата индустрия на Гърция ще претърпи спад от 50 процента.

Мерките на правителството ще помогнат да се компенсира намалението на вътрешното потребление, а включването на Гърция в количественото облекчаване по програмата на Европейската централна банка също ще помогне за смекчаване на въздействието. Въпреки това ще бъде много трудно да се компенсират щетите от туризма и производството, освен ако пандемията по някакъв начин магически не приключи през май.

Гърция и Германия с рестриктивни мерки заради коронавируса

Министерството на здравеопазването на Гърция обяви в понеделник, че страната суспендира всички връзки с Турция и Великобритания като ча...

Подобни апокалиптични сценарии се очертават и за други страни в Европа и извън нея. Кризата ще изпита силата на Европейския съюз. Ключов въпрос е дали Германия най-накрая ще успее да преодолее несигурността на миналото и да се съобрази с обстоятелствата, избирайки да изведе Европа от кризата въз основа на нов План "Маршал".

Междувременно ще трябва да преминем и през необходим етап на държавен капитализъм. Банките, големите сектори и малките предприятия ще се нуждаят от държавно финансиране, за да останат на повърхността и да продължат да функционират. Китай е единствената страна, която работи по тези линии и затова е по-добре подготвена за времето след кризата. Такъв преход обаче ще представлява истинско предизвикателство за Запада.

Преживяваме и края на американската хегемония по отношение на "меката сила". Поразителен е начинът, по който президентът на САЩ Доналд Тръмп избра да игнорира приятели и съюзници. Допреди няколко години американците се очакваше да ръководят, да сътрудничат и да оказват помощ. Сега САЩ се държат като държава от Третия свят на вътрешно ниво, докато по отношение на международните отношения се държат като егоистична суперсила, която се грижи само за собствените си интереси. Това бе подсилено от изображенията на китайски самолети, натоварени с медицинско оборудване, изпратени в Италия и Гърция. Би било немислимо преди няколко години.

Всички са в неизследвани води. Справянето с тази нова криза ще бъде трудно както политически, така и социално. Гърците вече имат десетилетие икономическа мизерия зад гърба си. Хората разбира се знаят, че проблемът не е изключително само за Гърция; това е глобален проблем, генериран отвън. Такива рационални аргументи обаче ще осигурят малко комфорт за онези, които отново ще се сблъскат с призрака на безработицата, точно когато нещата започнаха да се подобряват. Справянето с кризата след това ще изисква сериозно планиране, търпение и социална толерантност. Защото никога повече няма да е същото. Хората ще искат политическа класа, която ще бъде в състояние да отговори на големи кризи - нещо, на което консервативната администрация на Гърция се оказа способна. Също така те ще очакват план за възстановяване на икономическите щети.

В Гърция арестуваха митрополит за богослужение при карантина

Митрополит Серафим Кифирски е бил арестуван за няколко часа за нарушаване на забраната за служене в църквата по време на карантината, с...

Нека всички останем здрави, докато не се справим с това, и ще стигнем и до там.

 

* анализ на Алексис Папакелас, "Катимерини; превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com