X
 
 

Край Крит има огромни газови залежи

1185 2
Край Крит има огромни газови залежи
Големи залежи от природен газ край южното крайбрежие на остров Крит, имащо сходни характеристики с газовото находище Зор в Египет и израелското Левиатан в Източното Средиземноморие, са забелязани от Елинското управление на въглеводородните ресурси (EDEY) след анализ на сеизмични данни от морска област, която също включваше Йонийско море, съоблщи в. „Катимерини“.

В изявление EDEY казва, че учени на компанията в областта на геофизиката и геологията са работили по места, които споделят общи черти с други газови находища в Източното Средиземноморие, а именно Зор и Левиатан.

Вторият най-голям производител на газ в Европа разкритикува Брюксел за нерешителност

Вторият най-голям производител на природен газ в Европа в лицето на Норвегия отправи много сериозна критика към Европейския съюз заради...

Въпросната зона е в съседство с друга област, която е предоставена на консорциума Hellenic Petroleum (HELPE), Total и ExxonMobil.

Според данните, представени наскоро по време на затворена дискусия относно въглеводородите от член на HELPE, най-голямата рафинерия за петрол в страната, общият наличен газ би могъл да достигне 280 милиарда кубически метра, които биха могли да покрият нуждите на Гърция за 70 години - като се има предвид, че страната консумира около 4 милиарда кубически метра годишно.

Като цяло, въз основа напроучванията, EDEY е определил над 30 цели с общо количество газ, вариращо между 2 и 2,55 трилиона кубически метра в зона, покриваща Йонийско море и морски регион западно и югозападно от Крит. Прогнозните запаси от суров нефт в зоните в Йонийско море и Западна Гърция се оценяват на 2 милиарда барела.

Публикуването на резултатите от EDEY беше посрещнато с безпокойство от министерството на околната среда и енергетиката, тъй като това е направено без предварителното му знание.

Притеснения в Израел заради ново огромно газово находище

Няма по-голямо замърсяване на въздуха заради пробния добив на мащабното газово находище "Левиатан". Това твърди израелското екоминистер...

„Това е техническа информация, която министерството не иска да коментира“, заявиха служители на министерството в четвъртък, видимо разстроени от отношението на напускащата администрация на EDEY, ръководена от Янис Басиас.

Ден преди публикуването, министерството на енергетиката публикува известие за попълване на всички постове в седемчленния борд на директорите на EDEY.

За първи път беше проведено задълбочено проучване в неизследвания район на юг от Крит.

EDEY заяви, че оценките на въздействието върху околната среда продължават, което ще даде възможност за ускоряване на бъдещите процедури и концесии, пише БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    А на тъпака Ердоган му завряха руска газова тръба отзад! Слава богу, че няма да влезе в България руския нискокалоричен газ!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    тъпака си е тъпак
    : 0 !
Последно в Актуално