Край Крит има огромни газови залежи

2419
Край Крит има огромни газови залежи

Големи залежи от природен газ край южното крайбрежие на остров Крит, имащо сходни характеристики с газовото находище Зор в Египет и израелското Левиатан в Източното Средиземноморие, са забелязани от Елинското управление на въглеводородните ресурси (EDEY) след анализ на сеизмични данни от морска област, която също включваше Йонийско море, съоблщи в. „Катимерини“.

В изявление EDEY казва, че учени на компанията в областта на геофизиката и геологията са работили по места, които споделят общи черти с други газови находища в Източното Средиземноморие, а именно Зор и Левиатан.

Вторият най-голям производител на газ в Европа разкритикува Брюксел за нерешителност

Вторият най-голям производител на природен газ в Европа в лицето на Норвегия отправи много сериозна критика към Европейския съюз заради...

Въпросната зона е в съседство с друга област, която е предоставена на консорциума Hellenic Petroleum (HELPE), Total и ExxonMobil.

Според данните, представени наскоро по време на затворена дискусия относно въглеводородите от член на HELPE, най-голямата рафинерия за петрол в страната, общият наличен газ би могъл да достигне 280 милиарда кубически метра, които биха могли да покрият нуждите на Гърция за 70 години - като се има предвид, че страната консумира около 4 милиарда кубически метра годишно.

Като цяло, въз основа напроучванията, EDEY е определил над 30 цели с общо количество газ, вариращо между 2 и 2,55 трилиона кубически метра в зона, покриваща Йонийско море и морски регион западно и югозападно от Крит. Прогнозните запаси от суров нефт в зоните в Йонийско море и Западна Гърция се оценяват на 2 милиарда барела.

Публикуването на резултатите от EDEY беше посрещнато с безпокойство от министерството на околната среда и енергетиката, тъй като това е направено без предварителното му знание.

Притеснения в Израел заради ново огромно газово находище

Няма по-голямо замърсяване на въздуха заради пробния добив на мащабното газово находище "Левиатан". Това твърди израелското екоминистер...

„Това е техническа информация, която министерството не иска да коментира“, заявиха служители на министерството в четвъртък, видимо разстроени от отношението на напускащата администрация на EDEY, ръководена от Янис Басиас.

Ден преди публикуването, министерството на енергетиката публикува известие за попълване на всички постове в седемчленния борд на директорите на EDEY.

За първи път беше проведено задълбочено проучване в неизследвания район на юг от Крит.

EDEY заяви, че оценките на въздействието върху околната среда продължават, което ще даде възможност за ускоряване на бъдещите процедури и концесии, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com