МВФ няма да участва в евентуална трета спасителна програма за Гърция?

6547
МВФ няма да участва в евентуална трета спасителна програма за Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver

Според информация на испанския вестник "Ел Мундо", Международният валутен фонд не би участвал в евентуален трети спасителен финансова пакет за Гърция.

Изданието отбелязва, че за това решение на МВФ е допринесла липсата на "наистина ефективни действия" в процеса на преговорите, както и неотдавнашното решение на гръцкото правителство да възстанови съкратените от предишната власт служители в държавната администрация (които бяха уволнени с оглед строгите мерки на икономии).

Варуфакис: Може да останем без пари до 2 седмици

Гърция получи подкрепа от еврозоната за напредъка, постигнат в преговорите, но и предупреждение, че Атина ще се изправи пред криза, а...

В такъв случай всяко едно бъдещо финансово споразумение с Гърция ще остане да тежи на плещите единствено на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната), Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Висящият транш от около 7,2 млрд. евро, за който в момента продължават да се водят преговори с правителството на Гърция, е последна вноска от втория спасителен пакет на ЕС и МВФ. Комбинирано, първият и вторият спасителни пакети от 2010 и от 2012 година са на стойност от около 240 млрд. евро, докато текущата (втората) програма с участието на МВФ ще продължи до 2016година, предаде БНР.

Вече има предложения по отношение на трети спасителен пакет, но той не се очаква да бъде много голям по размер. Въпреки това, преди време испанският министър на финансите Луис де Гиндос го оцени на около 50 млрд. евро.

Гръцкото правителство обаче заяви многократно, че не се интересува от допълнителни спасителни програми, като то настоява за предоговаряне на настоящия гръцки дълг.

САЩ не одобряват "Турски поток" да минава през Гърция

Специалният посланик на Държавния департамент на САЩ по международните енергийни въпроси Амос Хокстайн на преговорите в Атина открито...

Междувременно беше потвърдена новината, че властите в Атина са успели да посрещнат планираното за днес погасяване на задължение към МВФ за около 750 млн. евро. Според гръцки правителствени източници, цитирани от Ройтерс, обаче това не е станало чрез директно превеждане на необходите средства по сметка на Фонда.

Всяка страна-членка на МВФ разполага с две сметки във фонда - едната, в която са депозирани средства по ежегодните квоти на съответната държава и друга сметка, която може да бъде използвана в спешни случаи. Според Ройтерс, властите в Атина са използвали около 650 млн. евро именно от втората сметка, държана в МВФ, за да покрият днешното плащане към фонда, като правителството е добавило към тези средства само 100 млн. евро от своите кешови резерви.

Тези средства по втората сметка в МВФ обаче трябва да бъдат попълнени наново в рамките на следващите няколко седмици. Това предполага, че Атина изглежда все по-близо до момента, в който страната ще остане без кешова наличност, ако в скоро време не бъде постигнато споразумение с нейните международните кредитори, което да доведе до размразяване на останалите 7,2 млрд. евро по настоящата втора спасителна програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com