Османи очаква скоро да се срещне с българския външен министър

1075
Османи очаква скоро да се срещне с българския външен министър
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи вече е изпратил писмо до българския външен министър Светлан Стоев и очаква среща с него и провеждането на междуправителствена комисия.

„Още вчера изпратих поздравление до новия министър на външните работи и изразих желание за скорошна среща с цел да се доразвие идеята за провеждане на междуправителствената комисия, за приемане на докладите от работата на комисиите до момента, както и за приемане и одобряване на плана за действие. Мисля, че това са важни стъпки за по-нататъшното прилагане на Договора и изграждането на доверие”, каза Османи.

Османи иска ЕС да започне преговорите за членство

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи е изпратил писма до колегите си от ЕС и до 50 евродепутати с искане на срещат...

Той подчерта, че вече няколко месеца настоява за свикване колкото е възможно по-скоро на междуправителствената комисия, тъй като това е най-важният инструмент, който оценява обективно динамиката на прилагането и не дава възможност за субективни тълкувания. Северна Македония се е ангажирала да прилага Договора (за добросъседство с България – бел.ред.), каза Османи след пресконференцията с главния преговарящ за присъединяването на Албания към ЕС Зеф Мази.

Според него, това е единственият начин за нормализиране на отношенията и продължаване на сътрудничеството и Скопие ще продължи да работи в рамките на предвидените от Договора инструменти.

„Ето защо мисля, че е важно да се осъществи тази комуникация и да се свика междуправителствена комисия възможно най-скоро, защото това ще даде допълнителна динамика на сътрудничеството. Очаквам тази седмица да се проведат някои срещи и важни инициативи”, каза министърът, без да уточнява детайли.

Важно е страната да има готовност да се включи в този процес, „защото шансът за юни е уникален, защото останалите цикли на срещите на ЕС са по-ограничени и по-сложни поради много обстоятелства - вътрешни, регионални, европейски”.

Османи: Без съгласието на България не може да има преговори с ЕС

Политиката по разширяването на ЕС се определя при пълен консенсус. Ако няма съгласие на всички 27 страни-членки тогава не може да запо...

"Смятам, че трябва да положим всички усилия, за да постигнем някакво споразумение за определяне на дата за юни тази година и затова са добре дошли тези усилия, които очаквам тази седмица", каза Османи.

Той повтори, че е възможно решение с България и със служебно правителство и че се надява комуникацията и дипломатическите опити с новото правителство в София тази седмица да дадат резултат.

„Не бива да спираме. Трябва да работим за юни с целия капацитет, който имаме, да мобилизираме цялата подкрепа, която можем да получим за юни тази година. Служебното правителство може да вземе такова решение”, смята македонският министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com