Расте броят на жертвите на огнената стихия в Атина, няма пострадали българи

2704
Расте броят на жертвите на огнената стихия в Атина, няма пострадали българи
Снимка: Getty Images / Guliver

Броят на загиналите от горските пожари в покрайнините на Атина достигна 50 души, съобщи агенция ДПА. По-рано гръцката телевизия ЕРТ съобщи за 24 жертви.

По информация на агенцията са били открити телата на 26 загинали край град Рафин, който се намира източно от гръцката столица. Информацията е била потвърдена от заместник-кмета Георгиос Коколис. Жегите се стовариха върху Гърция от началото на месеца, като през последните дни термометрите показваха редовно 38-40 градуса по Целзий. В понеделник край гръцката столица се появиха няколко огнища на горски пожари, които застрашават живота на хората в районите.

Пожарите край Атина взеха живота на десетки хора (ВИДЕО)

Повече от 20 души са загинали заради горските пожари около гръцката столица Атина, в провинция Атика, заяви прессекретарят на гръцкото ...

Тази нощ говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос съобщи, че поне 104 са ранени, 11 от които сериозно. Има и 16 деца сред ранените, каза още той и добави, че гръцкото министерство на отбраната е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдение на засегнатите от пожарите райони на страната. Целта е с дроновете да се следи активността по местата, където се разпространява огънят.

За овладяване на огнената стихия се борят над 600 пожарникари и 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва. Усилията са в три района - до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан. Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър.

Генералният секретар на Гражданската защита Янис Капакис съобщи, че пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави ситуацията екстремна, пише още БГНЕС.

"Ситуацията в Атика е изключително трудна. Става въпрос за асиметрично явление. Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият в района на Каламос е под частичен контрол. Останалите два, за съжаление, не са овладени. За щастие, силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в района на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки", каза от своя страна премиерът Алексис Ципрас.

Извънредно положение в Калифорния заради бушуващите пожари

Американският президент Доналд Тръмп въведе извънредно положение в Калифорния, заради бушуващите в щата пожари, съобщава The Hill, цити...

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220. До момента няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите.

Постепенно се възстановява движението в двете посоки на пътя Коринт-Атина. В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Гърция, да следват стриктно указанията на службите за пожарна безопасност и бреговата охрана.

Към момента няма информация гръцките власти да са потърсили директно съдействие от страна на българските си колеги за справяне с пожарите. Стана ясно, че Гърция е поискала помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС за международна помощ по въздух и суша.

Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com