Турция става главен газов играч в Средиземноморието, Гърция и Кипър с опасения

5704
Турция става главен газов играч в Средиземноморието, Гърция и Кипър с опасения
Снимка: Getty Images

Американците изглежда настояват за две алтернативи, след като замразиха подкрепата си за проекта за газопровод EastMed между Гърция, Кипър и Израел. Сценарият, който е на масата, изисква реализирането на два газопровода, съобщава "Greek City Times".

Първият ще започва от Египет, ще стига до Гърция и ще завършва в друга държава членка на ЕС. В същото време вторият ще започва от Израел в посока Турция. Това се подкрепя от гръцки дипломатически източници и анализатори, а архитект на новия проект е Амос Хохщайн, съветник по сигурността към Държавния департамент на САЩ.

"Твърди се, че Хохщайн е автор на неофициалния документ, с който беше оттеглена подкрепата на САЩ за газопровода, като преди няколко години според сведенията, той е проектирал и газопровод от Израел до Турция", казва професор Пампос Хризостом от Кипърския технологичен университет.

Азербайджан и Турция ще строят газопровод в Нахичеван

Министрите на енергетиката на Турция и на Азербайджан Фатих Дьонмез и Пярвиз Шахбазов подписаха меморандум за разбирателство за доставк...

"Съвпадение ли е, че в този момент Ердоган скоро очаква израелския си колега в Турция, обявявайки планове за газови въпроси?", е въпросът, който той задава.

В статия в "Джерусалем пост", в която се цитира документален филм, излъчен от турски държавен канал, се твърди, че Хохщайн е заявил, че би се чувствал "крайно неудобно, ако САЩ подкрепят този проект" заради въздействието му върху околната среда. Планът за тръбопровода е "изцяло движен от политиката", но "сделките за много милиарди долари трябва да се движат от търговската страна", добави той.

Според Хризостом обаче Съединените щати не искат да разстроят Турция по редица причини.

"На своята везна САЩ, вместо да помогнат за интегрирането на Гърция и Кипър в енергийните планове, предпочетоха да не разстройват Турция и да приемат нейните възражения, отменяйки газопровода", каза професорът. "Кипър е големият губещ, който очевидно не е част от никакво планиране в момента, като има значителни шансове да излезе от газопровода East Med", подчерта той.

Израел има готовност да обсъди с Турция средиземноморския газопровод

Израелските власти заявиха, че са готови да обсъдят с Турция изграждането на газопровод, съобщи „Сабах”, позовавайки се на ...

Както стана ясно по време на срещата на американския посланик в Атина с гръцкия министър на енергетиката, САЩ напълно подкрепят работата по интерконектора "Евроазия", т.е. електрическото свързване на Гърция, Кипър и Израел чрез подводен електрически кабел. Проектът се отнася до изграждането на подводен кабел с преносен капацитет от 2000 MW и обща дължина около 1200 км, като се очаква той да позволи двупосочен пренос на електроенергия.

"Но тук има противоречие... Докато Турция създава геополитически проблеми за тръбопровода, как ще позволи на същите страни да си сътрудничат с един кабел?", чуди се директорът на отдел "Изследвания и международни отношения" в Кипърския технологичен университет.

"Изглежда, че турците, след като си осигуриха подкрепата на САЩ за нереализирането на газопровода, отдават много по-малко геополитическо значение на електрическия кабел, който просто ще пренася електричество в двете посоки", допълва Хризостом.

Меморандумът за разбирателство между Гърция, Кипър и Израел за електрическата връзка на трите държави чрез кабела беше подписан през март 2021 г. През последните няколко дни обаче той отново излезе на преден план заради отмяната на газопровода. Проектът има и европейска "благословия" - както беше обявено от Европейската комисия, очаква се за проекта за междусистемна връзка "Евроазия" да бъдат отпуснати 657 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com