Юнкер: Наблегнахме на оздравяването на гръцките финанси, а не на растежа

3746
Юнкер: Наблегнахме на оздравяването на гръцките финанси, а не на растежа

Еврозоната постави акцент преди всичко върху оздравяването на публичните финанси на Гърция, а не върху растежа, за да й помогне да излезе от кризата, призна ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за вестник "Катимерини", предаде БГНЕС.

"Смятам, че недостатъчно наблегнахме на растежа при решаването на гръцкия проблем. Отделихме главно внимание на оздравяването на публичните финанси, без да дадем алтернативно решение или да оставим избор на Гърция", казва Юнкер пред гръцкия всекидневник.

Стачка закотвя гръцките кораби и фериботи

Гръцките моряци са следващите недоволни браншови служители, които публично ще изразят недоволството си от мерките за икономии в страна...

"Показахме се твърди по отношение на оздравяването на финансите, но много слаби по отношение на другия важен показател – растежа", отбелязва той, подчертавайки, че съжалява за влошаването на условията на живот на гърците.

Според Жан-Клод Юнкер, би било "по-логично още в началото да се постави ударение върху растежа, тъй като в момента Гърция се намира вече пета година в рецесия".

Големите орязвания на заплатите и пенсиите, както и повишаването на данъците, налагани на Гърция от 2010 г. насам от Еврозоната и МВФ в замяна на отпускането на кредити, за да се извади страната от кризата, благоприятстваха задълбочаването на рецесията. През последните години гръцката икономика натрупа спад от 15%, предизвиквайки гнева на улицата. Едва във втория план за помощ, одобрен наскоро, ЕС и МВФ започнаха да подготвят мерки за стимулиране на икономическия растеж на Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com