X
 
 

Вучич намалява изборния праг за парламента от 5 на 3%

430 1
Вучич намалява изборния праг за парламента от 5 на 3%
Снимка: Predsednik.rs
След съобщението на сръбския президент Александър Вучич за намаляване на избирателния праг на предстоящите пролетни парламентарни избори в Сърбия, около идеята се изразяват противоречиви мнения.

В. "Политика", позовавайки се на правителствени източници, съобщи този уикенд, че "в Сърбия избирателният праг за влизане в парламента може да бъде намален от сегашните пет на три на сто", с което според изчислението „при явяването на три милиона избиратели само 90 000 гласа ще са достатъчни за влизане в парламента, вместо досегашните 150 000“.

Вучич няма да се кандидатира за лидер на Сръбската прогресивна партия

Сръбската прогресивна партия (СПП) ще получи изцяло ново ръководство през юни 2020 г., от председател до членове на ръководството. Това...

Снощи самият президент Александър Вучич заяви пред телевизия Пинк, че "настоява за намаляване на три процента на изборния праг, защото „по този начин общественото мнение ще се пренесе в парламента ".

"Животът ще се върне в парламента, което ще възстанови нормалността в Сърбия", каза сръбският президент.

Вучич отхвърли твърденията, че намаляването на изборния праг застрашава правата на опозицията.

"От това предложение опозицията я боли, защото е ясно, че никакъв бойкот няма да успее ... а намаляването на изборния праг отива само в ущърб на властта", каза Вучич и добави, че "изборите ще се проведат в конституционния срок, но няма да се проведат в 3 май”.

Вучич: 900 евро средна заплата в Сърбия през 2025 година

Средната заплата в Сърбия в края на 2025 г. ще бъде 900 евро, а пенсиите между 430 и 440 евро. Това предвижда инвестиционната програма ...

Подкрепа за тази идея изрази днес коалиционния партньор на Вучич, лидерът на Социалдемократическата партия на Сърбия и министър на търговията и телекомуникациите Расим Ляич, който заяви, че това ще бъде "мотив за по-малките партии да излязат на избори, за да влязат в парламента, защото изборният праг от 5 процента е недостижим за тях“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители