АПИ: Силните валежи са причина за инцидента край Мурсалево

14707
АПИ: Силните валежи са причина за инцидента край Мурсалево
Снимка: БГНЕС

Скатът, от който се свлече земна маса от 80 тона върху пътя край Мурсалево, все още е опасен. За това предупреди председателят на агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Поради това склонът се обезопасява, а пътният банкет се ремонтира аварийно.

Машинистът на влака край Мурсалево спасил 95-те пътници

Машинистът на влака, който се удари в камион вчера, е реагирал много професионално и адекватно и хората са евакуирани веднага от горящи...

Лазаров допълни, че причина за инцидента са необичайно обилните валежи. Той уточни, че опасният скат е бил със задължителната предпазна мрежа още от лятото, информира БНТ.

"Към настоящия момент идеята е този скат да бъде преоткосиран така, че повече да няма свличания на камъните. Всички такива свлачища, свличания, срутища, кални потоци и голяма част от подпорните стени, които са на суха зидария, т.е. те са изпълнявани през 50-60-те години на миналия век реално всичките поддадоха и масово пътищата пропадат. Не сме застраховани и за съжаление средствата, с които разполагаме няма как да стигнат, за да бъдат направени нови съоръжения на всички тези места”, коментира още шефът на АПИ.

На пропадналия участък при Мурсалево трябва да се направят укрепителни мероприятия. "Ние сме сигнализирали за многобройни такива точки по пътната мрежа", каза директорът на АПИ в ефира на БНР.

Той добави: "За съжаление това е свързано с огромни средства, които трябва да бъдат осигурени. На този етап бюджетът на пътната агенция това не може да го направи. За зла ирония на съдбата точно вчерашния ден бяхме в един от управляващите органи по програма "Околна среда", за да кандидатстваме за средства за възстановяване на свлачища по републиканските пътища". 

Движението по Е-79 възстановено след свлачището при Мурсалево

Към 21:50 ч три фадроми разчистиха свлачището на главен път Е-79 при Мурсалево. Към 19 ч десният скат в посока Дупница с височина 30-4...

Само за възстановяване на свлачището при Мурсалево ще са необходими между 1,5 и 2 милиона лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com