Две години от трагедията в "Ораново" - виновни няма

5296
Две години от трагедията в "Ораново" - виновни няма
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват две години от трагедията в мина "Ораново", при която загинаха няколко миньори.

Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината. На 16 юли, преди две години, в 64-та подетажна събирателна галерия в рудник "Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-и метър. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Въпреки опитът за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал, същият ден е констатирана смъртта на двама от миньорите – Христо Младенов и Асен Стойнев. 18 дни по късно и неспирни спасителни и издирвателни акции, бяха открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Прокуратурата: Няма виновни за смъртта на четиримата миньори в "Ораново"

Няма виновни за смъртта на четиримата миньори от "Ораново" преди близо две години, постанови Окръжна прокуратура – Благоевград и ...

Заради инцидента беше дадена и пета жертва - 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт по време на издирвателната акция, на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". Управителят на рудника Валери Манов заяви тогава, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент.

С постановление от 1 юни 2015 г. Окръжна прокуратура – Благоевград прекрати наказателното производство за причиняване на смъртта на четиримата миньори от мина "Ораново" при професионална непредпазливост, поради липса на извършено престъпление. С определение от 10-ти юли Окръжен съд - Благоевград потвърди постановлението на Окръжна прокуратура - Благоевград.

Сред мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство са, че между 9,30 и 9,45 във фаталния ден за изключително кратко време мрежата от минни изработки, след 165-я метър на подетажната 64 галерия, се напълнила със смес от вода, кал, скални и въглищни късове с различна едрина и размери, което е довело до смъртта на миньорите. Според експертите вероятните причини за инцидента са, че мястото на инцидента представлява сложен тектонски възел. Част от разломите са новоустановени. Новооткрит е разсед, който се очаква в дълбочина да минава близо до изземвания орт "Б". Вероятно водоупорната повърхност на този разсед е увеличила водопритока в този район и е създала условията за водно-калния пробив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com