Кметът на Благоевград: Санирането стана жертва на предизборното боричкане между партиите

3672
Кметът на Благоевград: Санирането стана жертва на предизборното боричкане между партиите

Атанас Камбитов е втори мандат кмет на Благоевград. Срещнахме се с него преди вчерашното 30-тото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОБ).

Г-н Камбитов, разкажете ни за проблемите, които ще се обсъждат на общото събрание?

Иска ми се да коментираме актуалните, наболели проблеми. Силно сме притеснени от това какво се случва с програмата за саниране. Притесненията ни са в две посоки. МРРБ излезе с решение, че се спира програмата. Това означава, че всички онези хиляди хора, които имаха надежди, подписани договори, те няма да бъдат финансирани.

От друга страна, вече трети месец не се изплащат договорите, които се изпълняват без ясно обяснение от Българската банка за развитие (ББР). Всичко това нагнетява едно огромно напрежение между живущи, граждани, изпълнители и общини, защото и гражданите, и фирмите-изпълнители отнасят исканията си към общината. В същото време ние нямаме никаква ясна позиция и от министерство, и от банката какво се случва. Няма ясни правила и ясни критерии оттук-насетне какво следва.

За да го илюстрирам в цифри - в момента, вече 3-ти месец има неизплатени, говоря за община Благоевград, СМР дейности на стойност 38 млн. лв. Това са малки фирми, програмата беше ориентирана изцяло към малкия бизнес. Тези малки фирми са извършили дейностите, те реално са платили и в момента чакат да получат собствените си средства.

В Благоевград протестираха срещу кмета Камбитов

"Атанас Камбитов=Ценко Чоков", "Камбитов на прокурор”, „Благоевград за достоен живот” и „Не сме овце, хора сме&...

И си ги търсят от вас?

Не е това проблемът. Проблемът е, че страда бизнесът. Нормално е изпълнителите да са изрядни и отнякъде трябва да получат средствата, които вече са изразходвали. Затова търсим ясен отговор и от министерство, и от банката да се обясни каква е ситуацията и какво ни чака оттук-насетне.

За какво говори цялата тази ситуация? Сега има служебно правителство, следват избори, липса на приемственост ли е, откъде дойде този проблем, според вас?

Липсата на приемственост е традиция в българската политика. Говоренето на БСП с позицията за санирането, едни такива, говори се, има съмнения, сигнали. Всичко това е в посока манипулация, да се компрометира програмата, не мисля, че това е правилната политика.

Няма програма по-ясно, по-директно ориентирана към хората, където парите на хората, отиват при самите хора. Тук е голямата манипулация. Слушах господин Бойчев (бел. ред. - Жельо Бойчев), "говорителят" на БСП. Как може за едни и същи дейности на едно място да се плащат примерно 250 лв. и за същите дейности на друго място - 240 лв.? Това е манипулацията, защото не е вярно това твърдение. В двата случая имаме различни дейности и ще го обясня на читателите по-просто.

В Благоевград поискаха оставката на кмета заради строеж до детска площадка

Скандирания „оставка” по адрес на кмета Атанас Камбитов ехтяха тази вечер в благоевградския квартал „Еленово”. ...

Ако вие имате къща и смените покрива, смените топлоизолацията, смените дограмата, външната врата, стълбищните клетки - харчите X пари. Ако смените само топлоизолацията и дограмата - харчите Y пари. Е, нали X при всички случаи е по-голям от Y. За това говорим. Само че не се обяснява до край и се отива в онази посока - ето видите ли, чрез програмата се крадат средства, изтичат средства и т.н. Много некоректно.

Може би в боричкането между партиите е най-добре да отидете при хората. Ефектът там е поразителен. Тази зима, специално за Благоевград, 50 години не е имало такава зима, минусови температури за толкова дълго време. Питайте хората - какъв е комфортът в жилищата, какви са разходите за отопление и тогава ползите стават повече от ясни. Не на последно място - говори се, че финансовият ресурс е изразходван. Няма нищо по-нормално от това да бъде изразходван, защото все повече хора видяха ползата, те подават заявление, това е приемствеността в контекста и на вашия въпрос. Ако нещо се прави, то трябва да се прави за 10-15 години напред. Всяка година по 1 млрд. да се дават и след 15 години сградният фонд ще бъде изцяло обновен.

Не на последно място, нещо, което всички го пропускат. Хората, които работеха в чужбина, извън България, се върнаха да работят в България, защото получават заплати, които са съизмерими с тези, които взимат в Германия. Тук са си при семействата.

И за да опонираме на онези приказки "аз си санирах за 40 лв. на квадрат". Попитайте фирмите-изпълнители - 40 лв. е разходът само за труда на служителите. Не може да се хвърлят едни твърдения и то само за да извличаме дивиденти за изборите.

Интервю на Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com