X
 
 

Бившият премиер Иван Костов споделя своите "Свидетелства за прехода"

627 0
photo of Бившият премиер Иван Костов споделя своите "Свидетелства за прехода"
Снимка: Издателство "Сиела"
Мемоарите на един от „строителите на съвременна България“ излизат на пазара на 11 април.

Министър-председателят (1997-2001 г.) и настоящ директор на Центъра за анализ и управление на риска Иван Костов споделя своите спомени за едно от най-бурните десетилетия в новата ни история в честни, откровени и аргументирани мемоари.

Откъс от "Черните дупки и други мелодии от Космоса", Джана Левин

Сблъсък на черни дупки Нейде във Вселената две черни дупки се сблъскват – масивни като звезди, но малки колкото градове, те са б...

Книгата „Свидетелства за прехода“ ще се появи на пазара на 11 април 2019 г. с логото на издателство „Сиела“. В почти 600 страници големият български държавник прави хладнокръвен разрез в една от най-дълбоките и все още незараснали рани на близкото минало – началото на прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ, даващ началото на нов, необходим макар и болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

Премиерата на книгата ще се проведе от 18:30 ч. на 11 април 2019 г. в зала „Концертна“ на Централен военен клуб, а участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Добре дошъл е всеки, който е готов да чуе тези свидетелства от една принципна позиция, „развила се във времето, но непроменила своите устои“.

За "Черните дупки и други мелодии от Космоса"

Историята на Нобеловите лауреати, които доказаха век по-късно идеята за гравитационните вълни на Алберт Айнщайн, е проследена от америк...

„Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на съвременна България Иван Костов – самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история.

Проф. Калин Янакиев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители