Евгени Кирилов: Изоставаме с усвояването на европарите

4822
Евгени Кирилов: Изоставаме с усвояването на европарите

България все още стои на опашката по темп на усвояване на средствата от ЕС в сравнение с останалите държави членки.

Това каза за агенция Фокус евродепутатът Евгени Кирилов.

По данни на Европейската комисия за изплатените към 1 април 2012 г. средства по политиката на сближаване, сред 27-те държави България е на 26 място при социалния фонд и на 25 място общо за фонда за регионално развитие и кохезионния фонд. Страната продължава не само да изостава значително от държавите първенци, но се отдалечава и от средното ниво на усвояване.

По думите на евродепутата неуспешни остават опитите да се промени това положение и все повече изпъква въпросът дали наистина се прави нещо в правилната посока или се работи хаотично и предимно се говори.

От едната страна стоят цифрите, които сигнализират за сериозни рискове от потенциална загуба на средства. От другата страна стои оптимизмът на представители на управляващите на най-високо ниво, които сякаш неглижират поводите за безпокойство.

В края на миналата година и отново този месец България изгуби общо 44 млн. евро от фонда за рибарство и от фонда за развитие на селските райони. Сумата е внушителна дори да не се отнася за нашата страна, която е най-бедната в ЕС. За съжаление с всеки следващ месец нараства опасността от подобни загуби и от другите европейски фондове – структурните и кохезионния, каза още той.

Една трета от годината вече изтече и по данни на Министерство на финансите за този период ЕК е превела на страната едва 16,2 млн. евро.

Същевременно от националния бюджет са изплатени 41,6 млн. евро като национално съфинансиране по седемте оперативни програми, подкрепяни от еврофондовете по политиката на сближаване.

През първите четири месеца на 2012 г. не са възстановени от ЕК никакви пари от Кохезионния фонд и нито едно евро за трите големи оперативни програми Транспорт, Околна среда и Регионално развитие. Това означава, че за този период не са дошли от ЕС пари за пътища, за водни проекти или за управление на отпадъците, нито за проекти, по които основни бенефициенти са общините. Пари са получени само от Европейския социален фонд и от Европейския фонд за регионално развитие като повече от три милиона и половина са за програмите за административен капацитет и техническа помощ, каза Кирилов.

Като виждаме, че в момента на българските власти им е трудно да управляват парите само от един програмен период можем да очакваме, че трудността ще се удвои през първите две години от новия период, заяви още той.

Според него изключително важно е българските експерти да бъдат развивани, поощрявани и задържани в структурите, които работят по европейските програми. Докато не се ускори процеса на одобряване и изпълнение на проектите по оперативните програми не само процентът на усвоените средства ще бъде малък, но по-лошото е, че за българските граждани няма да има никаква полза от това, че внушителна сума пари е била на разположение, за да се подобри техния живот, заяви евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com