Караджова: Докато съм министър, няма да допусна безумно строителство

10675
Караджова: Докато съм министър, няма да допусна безумно строителство

Запознах се отлично и лично с доклада на Междуведомствената комисия по случая с Несебър от край до край. Действително констатациите на доклада са за допуснати неправомерни действия по отношение на екологичните оценки на директора на РИОСВ, но от 2007 г. Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Напълно ги разбирам младите хора, които излизат по площадите и протестират, аз също ходя по планините, по закътани плажове, където няма строителство. Мога да кажа, че може би са твърде закъснели. Много малко проекти се одобриха през последните години. Огромното строителство, безумията с огромните комплекси от по 10 етажа по плажовете, това беше един 10-годишен период на безумно строителство, заяви Караджова. Тя каза, че според нея, е един от най-добрите министри в последните 20 години в екологичната област.

"През август 2009 г. наложих няколко забрани за строежи на възлови места по морето, това са Камчийски пясъци, Калиакра, Емона. През 1997 или 1998 г. е одобрен Териториален устройствен план (ТУП) на Несебър и влязъл в сила. Допустими са за курортно строителство няколко места за след извършена екологична оценка. Върнала съм екологичните оценки на 6 ОУП, които изготвиха за година и половина 6 знакови черноморски общини - Царево, Несебър, Поморие, Созопол, Шабла, Балчик. Тези ОУП, изготвени от общините, предвиждаха безумно строителство, с което аз не съм съгласна и съм ги върнала без да има протести. Докато не бъдат вместени във формите на разумност, няма да одобря тези планове, докато съм министър на околната среда. Безкомпромисно действам в много от случаите", подчерта Караджова.

За Иракли тя каза, че съгласно ТУП няколко места в Иракли са допустими за курортно строителство, независимо, че територията, която е за това място, което е предмет на проверки през последните дни, е урбанизирана територия – бивши пионерски лагери с постройки. Независимо от това, директорът на РИОСВ - Бургас установява да се проведат две екологични процедури. Процедурата започва 2010 и приключва август 2011 с обществено обсъждане на място и няма възражения, издадено е положително решение, срещу това също няма възражения. Няма нищо скрито покрито", заяви Караджова. Тя добави, че е напълно законно проведена екологичната оценка и влязла в сила.

За Несебър нарушението е от страна на инвеститора заради това, че е допуснал по-голямо строителство от разрешеното му в решението за екологични оценки. Има нарушение и на главния архитект на Несебър, който е издал разрешение за строеж също в по-големи строителни рамки спрямо екологичното решение от Регионалната инспекция. И независимият оценител по строежите също си е затворил очите и не е видял, че има такова отклонение. Това е третото нарушение, изброи Караджова.

Минимизирала съм строителството по цялото Черноморие. Това да се застрои всичко по Черноморието няма да го допусна, каза Караджова. В случая с Несебър тя поясни, че заменките, които са правени, са свързани с екологичните процедури. "Не може да се извърши заменка без съответния проект да премине през екологична оценка. В Несебър нарушението е, че през 2007 г. за този обект във връзка с ОУП на този план има много странни неща. Издадена е екооценка на 2 август 2007 г., а на следващия ден - 3 август, инвеститорът е внесъл необходимата информация за оценката. Това е много странно и ще се провери", заяви Караджова. Тя каза и, че директорът на РИОСВ е внесъл преписката по случая в Несебър в прокуратурата още преди земеделският министър Мирослав вчера да обяви резултатите от доклада.

Вчера станаха ясни резултатите от доклада на Междуведомствената комисия по скандала с дюните край Несебър. Изключването и продажбата на имота в землището на Несебър са извършени по действащата в съответния момент нормативна уредба. Приложените документи по преписката за изключване и продажба на поземления имот не доказват документално наличието на дюни. Това е констатирала комисията. Министърът на земеделието Мирослав Найденов разясни, че при извършване на проверка за административната процедура не са установени административни нарушения. Има несъответствия при решението, което РИОСВ Бургас са издали през 2006 г. и потвърждението му от 2012 г., добави той. Министърът отделно е възложил доклад от Агенцията по горите за това колко разпоредителни сделки са направени от националния горски фонд от 2003 насам. Предадох и него до главния прокурор с молба да бъде разпоредена проверка и от тяхна страна, обясни Найденов.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Разкритията за строителството върху дюните бяха направени от природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Министър Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката, потресе всички с изказването си: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър. Друго разследване разкри, че Светлана Боянова е била проверявана от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата за заместника на Мирослав Найденов.

Редактор: Е. Гигова

Близки до Цветанов се опитват да вземат земи до дюните в Несебър?

Приближени до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов са поискали от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да отчужди в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com