Кметът на Смолян: Безлихвеният заем от държавата е мярка, която подпомага общините

1306
Кметът на Смолян: Безлихвеният заем от държавата е мярка, която подпомага общините
Снимка: Община Смолян

От третия път местният парламент в Смолян се съгласи с кметското предложение за безлихвен заем от централния бюджет на стойност 3 950 000 лв. Извънредното заседание продължи три часа, а залата бе почти пълна със смолянчани, дошли да чуят аргументите „за“ и „против“.

На заседанието присъства и зам.-областният управител Адриан Петров. Защо за трети път се внася една и съща докладна кметът Николай Мелемов аргументира така: „Много пъти, когато съм имал колебания, съм оттеглял докладната, за да се постигне консенсус. Но тук си позволявам, защото тази точка - приемането или неприемането й, ще касае всеки наш съгражданин. Преди години, когато сме взели този безлихвен заем, единствената цел е била да се погасят стари задължения, да не се стига до дела, да страда общината. В икономиката чудеса не стават. Приходите са от определени данъци и такси и няма как изведнъж да се появят едни милиони от някъде и да ни помогнат. В годните сме покривали постоянно задължения и кредити“.

КЗП: Консултирайте се с експерт преди теглене на кредит

Комисията за защита на потребителите (КЗП) препоръчва консултация с експерт преди тегленето на кредит, тъй като потребителите могат за ...

Настоящото ръководство на община Смолян влезе в общината през 2011 г. и свари дълг от 24,3 млн. лв.

Заем на стойност близо 4 млн. лв. е взет преди три години, за да се погасят просрочени задължения и да се спаси общината от запори. И в накрая на всяка година ОбС го препотвърждава. През ноември месец обаче отказа. Отказа и през декември месец. В началото на годината общината получи писмо от финансовия министър Владислав Горанов, че започват да приспадат по график суми от него на обща стойност 2 925 000 лв. от общата изравнителна субсидия и целевата субсидия за капиталови разходи. А остатъкът ще се удържа от бюджета за догодина.

По думите на кмета безлихвеният заем от централния бюджет е мярка, която подпомага общините. Подчерта, че бюджетите, които управата предлага, не са разточителни и са балансирани. „Няма екстри, от които лесно можем да се лишим и да не се отразят на нашите съграждани. Шест години не купуваме коли, не ходим на екскурзии и командировки. Стараем се отговорно да харчим парите на общината и да не повишаваме данъците. Някой каза, че плашим - не плашим никого, просто искам да сме искрени и ако не се приеме този безлихвен заем, общината трябва да се лиши от неща, които не са жизнено важни“, посочи Мелемов.

Против предложението бяха групите на БСП и Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС).

Според Кирил Хаджихристев (КРОС) притеснението е, че сега е дошло време министърът на финансите да си иска заема, след като три години е бил отпускан. А това на практика стана, защото с двете негативни решения – от ноември и декември месец 2017 г. бе изпуснат срокът за удължаване на срока му.

ГЕРБ-Асеновград: Избрахме по-малката злина и подкрепяме поемането на нов общински дълг

„Два пъти мери, веднъж режи.“ Тази стара българска поговорка сякаш откри възраждането си в Асеновград. Резултатите от нея щ...

„Хаджихристев попита какво направи общинското ръководство да го върне или да го намали като размер.

Кметът му отговори, че всеки месец общината дава финансови справки в МФ. Постоянно са проверявани от Сметна палата и АДФИ - единствените компетентни органи да четат цифри.

„Всички отчети са публични. Ако има повече пари, ще плащаме лихвения заем (облигационен кредит на стойност 10 млн. лв.- б.а.), но не виждам логиката, когато имаш безлихвен, да плащаш него, а да не покриваш лихвения“, обясни той.

Лидерът на ДПС Салих Аршински призова колегите си да оставят политиката, когато решават този въпрос, защото в противен случай „нещата не отиват на добре“.

„Ние сме подкрепяли безлихвен заем и в мандата на г-жа Янкова. И сега пак. Вие чували ли сте за фалирала община? Няма и да чуете. Предлагам да не експериментираме с търпението на обществеността. В момента е лудост, ако продължим с политическия инат и поставим обществеността в тази трудна ситуация“, подчерта Аршински.

Асеновград има пари само за още едно плащане към фирмите изпълнители по Водния цикъл

Общинска администрация и съветниците на града не могат да достигнат до консенсус по отношение тегленето на нов 10-милионен заем. С пари...

„Ако кметът внася дадена докладна и иска тя да мине, както е в случая за приемане на решение за вземане на кредит, трябва да си направи съответното мнозинство от 15 гласа и да си приеме това, което то иска. Никой от опозицията не е длъжен да съдейства на кмета. Този кредит не е за спасяване на общината, а за спасяване на кмета от тази патова ситуация, в която той сам се вкара“, смята Михаил Генчев (БСП).

Ивайло Халваджиев (ГЕРБ) му опонира така: „"Имах един приятел, който се занимаваше със зимно поддържане. Когато дойде г-н Мелемов в общината, той ми вика: „Ама те плащат! Плащат ми и старите задължения, и новите фактури!". А като говорим за капацитет - г-жа Аръчкова (зам.-кмет на общината по финансовите въпроси – б.а.) е с национална награда за финансист на годината. Г-н Генчев в предишното управление също е бил финансов зам.-кмет. Не знам да е получавал награди. Но си тръгват от общината. Обират всички пари, които има, за да си платят отпуските, които не са ползвали. И оставят общината без пари. Това е срам! Просто замълчете!".

Според Данчо Киряков – бивш кмет на община Смолян(до 2003-2007 г), сега съветник от ГЕРБ, дори кметът Мелемов да вложи всичките си умствени и физически способности до края на този мандат много трудно ще постигне този батак, който е заварил.

„По простата причина, че не притежава тези качества, които притежаваше тогавашното ръководство на общината. И за пореден път напомням на нашите съграждани, че това управление на БСП от 8 години община Смолян ще го „избива“ 20 години“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян