X
 
 

Кметът на Смолян: Безлихвеният заем от държавата е мярка, която подпомага общините

860 0
photo of Кметът на Смолян: Безлихвеният заем от държавата е мярка, която подпомага общините
Снимка: Община Смолян
От третия път местният парламент в Смолян се съгласи с кметското предложение за безлихвен заем от централния бюджет на стойност 3 950 000 лв. Извънредното заседание продължи три часа, а залата бе почти пълна със смолянчани, дошли да чуят аргументите „за“ и „против“.

На заседанието присъства и зам.-областният управител Адриан Петров. Защо за трети път се внася една и съща докладна кметът Николай Мелемов аргументира така: „Много пъти, когато съм имал колебания, съм оттеглял докладната, за да се постигне консенсус. Но тук си позволявам, защото тази точка - приемането или неприемането й, ще касае всеки наш съгражданин. Преди години, когато сме взели този безлихвен заем, единствената цел е била да се погасят стари задължения, да не се стига до дела, да страда общината. В икономиката чудеса не стават. Приходите са от определени данъци и такси и няма как изведнъж да се появят едни милиони от някъде и да ни помогнат. В годните сме покривали постоянно задължения и кредити“.

КЗП: Консултирайте се с експерт преди теглене на кредит

Комисията за защита на потребителите (КЗП) препоръчва консултация с експерт преди тегленето на кредит, тъй като потребителите могат за ...

Настоящото ръководство на община Смолян влезе в общината през 2011 г. и свари дълг от 24,3 млн. лв.

Заем на стойност близо 4 млн. лв. е взет преди три години, за да се погасят просрочени задължения и да се спаси общината от запори. И в накрая на всяка година ОбС го препотвърждава. През ноември месец обаче отказа. Отказа и през декември месец. В началото на годината общината получи писмо от финансовия министър Владислав Горанов, че започват да приспадат по график суми от него на обща стойност 2 925 000 лв. от общата изравнителна субсидия и целевата субсидия за капиталови разходи. А остатъкът ще се удържа от бюджета за догодина.

По думите на кмета безлихвеният заем от централния бюджет е мярка, която подпомага общините. Подчерта, че бюджетите, които управата предлага, не са разточителни и са балансирани. „Няма екстри, от които лесно можем да се лишим и да не се отразят на нашите съграждани. Шест години не купуваме коли, не ходим на екскурзии и командировки. Стараем се отговорно да харчим парите на общината и да не повишаваме данъците. Някой каза, че плашим - не плашим никого, просто искам да сме искрени и ако не се приеме този безлихвен заем, общината трябва да се лиши от неща, които не са жизнено важни“, посочи Мелемов.

Против предложението бяха групите на БСП и Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС).

Според Кирил Хаджихристев (КРОС) притеснението е, че сега е дошло време министърът на финансите да си иска заема, след като три години е бил отпускан. А това на практика стана, защото с двете негативни решения – от ноември и декември месец 2017 г. бе изпуснат срокът за удължаване на срока му.

ГЕРБ-Асеновград: Избрахме по-малката злина и подкрепяме поемането на нов общински дълг

„Два пъти мери, веднъж режи.“ Тази стара българска поговорка сякаш откри възраждането си в Асеновград. Резултатите от нея щ...

„Хаджихристев попита какво направи общинското ръководство да го върне или да го намали като размер.

Кметът му отговори, че всеки месец общината дава финансови справки в МФ. Постоянно са проверявани от Сметна палата и АДФИ - единствените компетентни органи да четат цифри.

„Всички отчети са публични. Ако има повече пари, ще плащаме лихвения заем (облигационен кредит на стойност 10 млн. лв.- б.а.), но не виждам логиката, когато имаш безлихвен, да плащаш него, а да не покриваш лихвения“, обясни той.

Лидерът на ДПС Салих Аршински призова колегите си да оставят политиката, когато решават този въпрос, защото в противен случай „нещата не отиват на добре“.

„Ние сме подкрепяли безлихвен заем и в мандата на г-жа Янкова. И сега пак. Вие чували ли сте за фалирала община? Няма и да чуете. Предлагам да не експериментираме с търпението на обществеността. В момента е лудост, ако продължим с политическия инат и поставим обществеността в тази трудна ситуация“, подчерта Аршински.

Асеновград има пари само за още едно плащане към фирмите изпълнители по Водния цикъл

Общинска администрация и съветниците на града не могат да достигнат до консенсус по отношение тегленето на нов 10-милионен заем. С пари...

„Ако кметът внася дадена докладна и иска тя да мине, както е в случая за приемане на решение за вземане на кредит, трябва да си направи съответното мнозинство от 15 гласа и да си приеме това, което то иска. Никой от опозицията не е длъжен да съдейства на кмета. Този кредит не е за спасяване на общината, а за спасяване на кмета от тази патова ситуация, в която той сам се вкара“, смята Михаил Генчев (БСП).

Ивайло Халваджиев (ГЕРБ) му опонира така: „"Имах един приятел, който се занимаваше със зимно поддържане. Когато дойде г-н Мелемов в общината, той ми вика: „Ама те плащат! Плащат ми и старите задължения, и новите фактури!". А като говорим за капацитет - г-жа Аръчкова (зам.-кмет на общината по финансовите въпроси – б.а.) е с национална награда за финансист на годината. Г-н Генчев в предишното управление също е бил финансов зам.-кмет. Не знам да е получавал награди. Но си тръгват от общината. Обират всички пари, които има, за да си платят отпуските, които не са ползвали. И оставят общината без пари. Това е срам! Просто замълчете!".

Според Данчо Киряков – бивш кмет на община Смолян(до 2003-2007 г), сега съветник от ГЕРБ, дори кметът Мелемов да вложи всичките си умствени и физически способности до края на този мандат много трудно ще постигне този батак, който е заварил.

„По простата причина, че не притежава тези качества, които притежаваше тогавашното ръководство на общината. И за пореден път напомням на нашите съграждани, че това управление на БСП от 8 години община Смолян ще го „избива“ 20 години“, посочи той.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално