"Крисчън Сайънс Монитор": България върви към нови избори

4862
"Крисчън Сайънс Монитор": България върви към нови избори

Парламентарните избори в България бяха предшествани от намирането на 350 хил. фалшиви бюлетини в печатница в западната част на страната, пише в свой материал в. "Крисчън Сайънс Монитор".

Находката провокира протести в центъра на София в деня на изборите в неделя. Собственикът на печатницата е обвинен в близки отношения с ГЕРБ, партията на бившия премиер Бойко Борисов, подал оставка през февруари. По време на предизборната кампания ГЕРБ и опозицията си отправиха взаимни обвинения.

На фона на тези скандали резултатът от изборите в неделя не хвърли яснота върху политическата обстановка. Според ЦИК, при обработени 96% от протоколите, ГЕРБ печели 30,7%, БСП 27%, ДПС 10,6%, а "Атака" 7,4%. Липсата на открояващ се победител вероятно ще наложи нови избори през есента.

България е най-бедната страна-членка на ЕС, като народното недоволство е насочено срещу повишените цени на тока и парното, бедността и корупцията. Кабинетът на Борисов загуби популярност заради твърдите мерки за икономии, наложени от кризата в еврозоната, а също и заради скандалите около фалшивите бюлетини и тези около дясната ръка на Борисов - бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

БСП обещава, че ако получи мандат за сформиране на правителство, ще произведе програмен кабинет със силно експертно присъствие. Но много българи продължават и досега да гледат с подозрение на БСП заради нейното комунистическо минало. Въпреки протестите през февруари в страната не се роди нова политическа сила, за разлика от предишните парламентарни избори.

Сформирането на коалиция изглежда невъзможно. Като победител в изборите, ГЕРБ първа има право на опит за сформиране на правителство. Една от възможностите е коалиране с "Атака", но вкарването на "Атака" във властта може да влоши и без това незавидната международна репутация на България.

"Ситуацията е сложна. Не изключвам нови избори", коментира Даниел Симов от Центъра за либерални стратегии. Димитър Велев от Европейския съвет за чуждестранни връзки, е на същото мнение: "Много гласове просто се похабиха - 25% са гласували за партии, които останаха под 4-процентовата бариера. Сега предстоят дълги седмици на преговори за сформирането на коалиции".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com