НС гледа промените в Изборния кодекс

8666
НС гледа промените в Изборния кодекс

Предстоящите парламентарни избори накараха депутатите да погледнат по-сериозно на Изборния кодекс. Днес, 12 декември, по време на редовното заседание на Народното събрание ще се разгледа законопроект за промяна на Изборния кодекс.

Законопроектът представлява четири отделни предложения за промяна в кодекса, внесени от различни парламентарни групи. Главните изменения, които се предлагат, са с цел да се ограничи практиката на "легално купуване на гласове" чрез застъпници.

Приетите от правната комисия в НС на второ четене корекции в изборния закон предвиждат партиите да регистрират толкова застъпници, колкото са избирателните комисии в страната, плюс резерв от 1/3, предаде БНТ. По този начин всяка партия ще може да си осигури около 16 хиляди застъпници. Досега се разрешаваше на партиите да ангажират неограничен брой хора срещу заплащане, което доведе до регистрирането на 500 хиляди застъпници по време на избори.

СРС-та ще борят купуването на гласове

Правната комисия в парламента днес взе решение да се използват СРС-та при разследване на съмнения за организирано купуване на гласове. ...

Ограничават се и възможностите за независими наблюдатели на изборите. Въвежда се изискване неправителствените организации да могат да регистрират като наблюдатели на вота само свои членове. Това предложение срещна неодобрението на правозащитниците, които предупреждават, че това е опит за ограничаване на независимия граждански контрол върху изборите.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com