Плевнелиев: Правителството да не бави реформите

5151
Плевнелиев: Правителството да не бави реформите

Правителството, за съжаление, все още бави важни реформи за обществото - като например пенсионната, и все още не е ясно кога тя ще бъде осъществена и завършена. Това заяви на президентът Росен Плевелиев, който наблюдава съвместното учение "Шабла 2013" между военни части на България и Сърбия, съобщава „Фокус”.

 Президентът подчерта, че кабинетът на Пламен Оршарски е необходимо в най-скоро време да излезе с отчет за свършеното през първите сто дни на управлението си. Той призна, че правителството е принудено да работи в изключително трудна среда на постоянни протести, на изключително ниско ниво на доверие както към кабинета Орешарски, така и към политическите партии, държавните институции и политическата система като цяло и е поставено пред трудната задача да върне доверието на българското общество.

Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект, заяви президентът Росен Плевелиев, цитиран от  "Фокус".

Контрапротестът: Продължаваме до оставка на Плевнелиев

Контрапротестите ще продължат, докато не видим оставката на президента Росен Плевнелиев, заяви един от протестиращите пред Президентств...

Той посочи, че международната общност трябва единодушно да осъди употребата на химическо оръжие, особено срещу мирно население и нарушението на военните конвенции. По отношение на днешните военни стрелби Росен Плевнелиев изрази задоволството си най-вече от факта, че военнослужещи от България и Сърбия са показали много добра координация и синхрон в обработването на бойните задачи.

Плевнелиев посочи, че подобни военни учения имат за цел най-вече да укрепят бойната съвместимост и доверието между армиите на двете страни и по този начин да осигурят по-голяма сигурност в района на Балканите.

Към момента няма необходимост от извънредно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Сирия, това заяви пред журналисти в Шабла президентът Росен Плевнелиев.

Лично аз ще свикам Консултативен съвет по национална сигурност в по-късен етап, тъй като ние се договорихме с представителите на парламентарно представените политически сили, че темата на Консултативния съвет по национална сигурност, която предстои да се разглежда, ще бъде реформата в сектор „Сигурност”. Това беше точка втора от проваления Консултативен съвет по национална сигурност, който се проведе преди месец и половина" - каза президентът.

Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам Консултативния съвет по национална сигурност много по-рано от предвиденото, спрямо ситуацията. Към момента няма такава нужда, посочи държавният глава.

Кънчо Стойчев: Плевнелиев е най-голямата опасност за демокрацията

За пръв път в България имаме такава криза на президентската институция. Плевнелиев изобщо не е президент на нацията в момента, а една к...

По думите на президента - използването на химически оръжия, от когото и да било, където и да било, по какъвто и да е повод, е недопустимо.

"Това е нечовешки акт и престъпление срещу човечеството. Световната общност е длъжна да реагира. България ще действа солидарно, спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство и в Европейския съюз", заяви президентът.

"Приветствам идеята на министър-председателя, както и на ресорните министри – да се свика Съветът по сигурност към Министерски съвет. Това е правилно решение. Той ще бъде свикан утре, и там ще има представители и на президентството. Специално там ще отиде главният секретар на президентската институция. Очакваме да видим в детайл данните, с които разполага изпълнителната власт, както и разузнаването във всички аспекти – очаква ли се бежанска вълна, каква, допълнителен натиск върху България и същевременно има ли към момента и какви заявки към България за участие. Към момента аз не разполагам с информация да се иска от България каквото и да било. Ситуацията е много динамична и тя може да се промени", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Ще извършим национално предателство, ако работещ инструмент за изграждането на автомагистрала "Хемус" бъде променен в публично-частно партньорство, допълни президентът.

Притеснен съм от разнопосочните послания, които се чуват от правителството, и специално от министъра на регионалното развитие. Оперативната програма за регионално развитие и ОП „Транспорт” не могат да бъдат предмет на различни трактовки, заяви Плевнелиев.

Първанов: Председателят на БСП е в един своеобразен цунг-цванг

Председателят на БСП няма полезен ход. Той е в един своеобразен цунг-цванг, опасявам се, че това се отнася и за БСП, заяви бившият през...

По думите му - България трябва много ясно да заяви - кои са нейните приоритети в сектор транспорт и специално пътища, и как смята да ги реализира.

"Считам, че е контрапродуктивно, ще бъде сериозна заявка за забавяне, и има опасност за нереализиране на проекта магистрала „Хемус”, ако тепърва започват да се мислят някакви нови варианти", заяви Плевнелиев.

По думите му - магистрала „Хемус”, след последователните усилия на правителството в периода 2009 - 2011 г., стана европейски приоритет - дотогава не беше.

"Това беше голям пробив; това означаваше директно, че Брюксел каза – ние ще ви дадем 80 % от парите за тази магистрала. Това е златен шанс, за да се случи магистрала „Хемус”. Ще извършим национално предателство в момент, в който всички знаем, че „Хемус” е най-важната и перспективна магистрала за периода 2014 - 2020 г., че тя дава шанс на Северна България за просперитет и развитие и я вади от изолацията, ние тепърва да променим работещ инструмент, който дава 80 % от парите за този най-важен проект на България - подарък; да говорите вече за публично-частно партньорство", каза Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com