Ремонтът на "Цариградско" и "Сливница" на цената на нова магистрала

6000
Ремонтът на "Цариградско" и "Сливница" на цената на нова магистрала

Ремонти на основните булеварди в София струват колкото строителството на нова магистрала. Въпреки това Столична община обяви поръчките за ремонт на общо 4.7 км от "Цариградско шосе" и "Сливница" и прогнозна цена от 17.4 милиона лева без ДДС.

Това са около 1.9 милиона евро на километър. Същата сума държавата плати за новите участъци на магистрала "Тракия" от Стара Загора до Ямбол. Двете магистрални отсечки с дължина от 67 километра бяха построени за две години. Същото време ще е нужно на Столична община, за да се ремонтира 14 пъти по-малка дължина – едва 4.7 километра.

Пътищата са предимно сухи

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Температурите са в интервала от...

"Не трябва да се прави сравнение между ремонт на градска магистрала и изграждането на нова в полето. Условията са коренно различни", коментира зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. По думите му в града има и инженерна инфраструктура като ВиК, кабели за телефони, електропроводи. Освен това трябва да се отчита и "супер интензивното движение", което не позволява да се затвори пътят, за да работи строителят, обясни Христов. Това е причината да се работи по-бавно, но да се осигури пропускливост на трафика. Любомир Христов уточни, че срокът от 24 месеца, заложен в обществената поръчка, е за 10.5 километра от бул."Цариградско шосе", а не за посочените в поръчката 2.5 километра.

При строителството на магистрали също има изместване на инженерна инфраструктура като газопроводи, напоителни системи, електропороводи, плюс археология и често това е причина за забавяне на строителството. Плановете на Столична община са дълго чаканият ремонт на булевард "Цариградско шосе" от надлеза над булевард "Г. М. Димитров" до надлеза над булевард "Александър Малинов" да започне през лятото и по-голямата част от тези 2.5 километра да приключат до края на годината. През 2014 година ще се продължи с ремонта на булеварда до магистрала "Тракия", обясни Любомир Христов.

Поръчката за ремонта на части от двата булеварда е разделена на две обособени позиции. Едната е за 2.5 километра от булевард "Г.М.Димитров" до булевард "Александър Малинов" на булевард "Цариградско шосе". Прогнозната стойност на обекта е до 9.1 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца. Ще бъде направен основен ремонт на пътното платно, което е с ширина в едната посока от 11 до 14 метра и локали от 6-7 метра, както и на тротоарите. Освен това ще бъдат ремонтирани двата надлеза, както и подлезите при Орлов мост и Окръжна болница, е посочено в документацията.

Другата обособена позиция е за 2.2-километровата отсечка от булевард "Сливница" от булевард "Константин Величков" до булевард "Петър Дертлиев" включително и надлеза при Захарна фабрика. Прогнозната му стойност е до 8.3 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнение до 24 месеца. Ще се направи основен ремонт на пътното платно, което в едната посока е с променлива ширина от 13 до 30 метра, локали от по 6 метра и тротоарите. Надлезът при Захарна фабрика също ще бъде основно ремонтиран. Проектната скорост на булеварда е 50 км/час е посочено в тръжната документация.

Предимно сухи пътища в страната

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Температурите са в инте...

Изискванията към кандидатите за участие в търга отново са силно завишени, което показва, че на критериите ще могат да отговорят малцина. Столична община прави това с цел да не попаднат случайни играчи без опит и после ремонтът да излезе некачествен, нееднократно е обяснявала столичният кмет Йорданка Фандъкова. Изискванията за оборот за последните три години са общо 30 млн. лв. за бул."Цариградско шосе" и 25 милиона лева за бул."Сливница". Това е три пъти повече от прогнозната стойност на обекта. На семинари от Агенцията за обществените поръчки нееднократно са посочвали завишаването на искания оборот като дискриминационно условие. Нормалната практика според АОП е да се равнява на стойността на поръчката.

Освен това кандидатите трябва да приложат най-малко пет референции от възложители за изпълнени подобни обекти през последните пет години. Кандидатите трябва да са внедрили и три системи за управление на качеството, по отношение на околната среда и за здравословни и безопасни условия на труд. До три внедрени системи се приема за нормално условие според АОП. Всеки кандидат има право да участва само за една обособена позиция.

Бъдещият изпълнител ще бъде определен по икономически най-изгодната оферта. Цената ще има тежест от 60 точки, техническите показатели ще се оценяват с 35 точки, а срокът за изпълнение с 5 точки. Срокът за купуване на документи за участие в процедурата е до 12 април, а за подаването на офертите - до 22 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com