С панихида отбелязаха 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора

1147
С панихида отбелязаха 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора
Снимка: starazagora.bg

На днешния ден се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. По този повод в храм “Света Троица“ старозагорският митрополит Киприан и храмовото свещеничество отслужиха панахида в памет на загиналите български опълченци, руски воини и мирни граждани.

В паметното си слово за годишнината Архиереят се обърна към старозагорци със силни и въздействащи думи: "На 13 януари 2021 година се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877-1878 година. В историята на прекрасния ни град това паметно събитие е Божието благословение за бъднините му.

Тази дата е изкована от героизма на православните ни братя и сестри от Матушка Рус и жертвеността на българската душа, таила и търпяла пет века, за да се докосне до светлината на свободата. Този ден е изкован от хилядите молитви на родните ни сърца, слели се с мъждукащите пламъчета пред малките домашни иконостаси в българските къщи, съхранили духа на рода и чистотата на копнежите му.

Ритуал-панихида в памет на българските военнослужещи

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийск...

Кръстът е символ на претърпените мъки от нашия Спасител Иисус Христос за спасението на човешкия род. Неговата саможертва на Голгота е пример за любов и мъченичество. Нашият град, народът ни, българската земя познават тъмните нощи на болка и ужаси, на безнадежност, през които преминават с вяра и саможертва. Вярата и мъченичеството са крилете, с които се издигат над поробители и пепелища. След вековно системно унищожаване от поробители на род и вяра, на памет и самочувствие, народът ни остава победител.

Ясно трябва да осъзнаем, че всеки български мъченик е знак на достойнство. Когато говорим за Стара Загора, аз няма да се уморя да повтарям, че ярък пример за българско достойнство са и хилядите жертви дадени от нашия град. Те минават през огъня на страданията и въпреки раните и изпепеляващата болка, продължават напред. Никога не трябва да забравяме тези паметни събития и хората, стоящи зад тях.

Днес започва новата история на нашия град, полагат се основите на новото му бъдеще. Днес и ние продължаваме този градеж. От нас зависи да оценим и благодарим на Всемогъщия Божи Промисъл за милостта да бъдем свободни. Единението ни като народ е важно не само в чувството на благодарност, но и в отношенията ни в днешния делник на страната ни. Без единение не можем да постигнем нито съществен напредък, нито позитивни резултати като народ и нация.

Вярата е тази, която ни учи на любов, взаимопомощ и диалог. Нека не забравяме, казаното от св. Йоан Богослов, че Бог е любов. Когато, като вярващи хора, се стремим към Бога, който е в центъра на всичко, дори без да осъзнаваме скъсяваме разстоянията помежду си.

На Черешова задушница бе отслужена панихида за загиналите в бившия концлагер "Слънчев бряг" край Ловеч

Панихида за загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч бе отслужена на 6 юни,Черешова задушница. Инициативата...

С вяра в Бога да обичаме родината си така, както саможертвено са правили нашите предци. Нека да не мислим, че това в днешното суетно и прагматично време, е невъзможно. За Всемогъщия Бог и за истинската обич прегради не съществуват. Още повече, че няма алтернатива, ако ние на обичаме България, няма кой да я обича!

Бог да благослови бъдещето на слъчевия ни град стара загора, чийто основи са споени с кръвта на родолюбивите ни предци. бог да даде духовни и физически сили на всички жители на престолния град на старозагорска епархия, за да влагат сърцата си в бъдещите му делници.

Майка България да пребъдва с Божията благодат!", каза в словото си владиката.

На службата присъстваха зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, представители на общинска администрация и Регионален исторически музей, общински съветници и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com