150 000 души в България не знаят, че страдат от диабет

2518
150 000 души в България не знаят, че страдат от диабет
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

14 ноември се отбелязва като Световният ден за борба с диабета. Инициативата е на Международната диабетна асоциация. Тази година посланието е към семействата на болните, защото диабетът влияе върху живота не само на болния, а и на неговите близки.

От 25 години сдружение „Диабетни грижи” в Бургас помага на хората с диагноза диабет.

Председателят на сдружение „Диабетни грижи” Радка Жекова разказа за Actualno.com повече за мисията на представляваната от нея организация.

”Смело мога да заявя, че работим в полза на обществото, не само в Бургас но в цялата страна. Обучаваме хората как да правят тестове за нивото на кръвната захар, да се грижат за краката си, как да следят кръвното налягане, да партнират със семейния лекар и да променят начина си на мислене. Организираме информационни дни с участието на лекари, по различни проблеми. Правим обучения с цел превенция срещу гангрените и по всякакъв начин се опитваме да помагаме на засегнатите от болестта“.

Радка Жекова също има диабет и много добре разбира как се чувства човек с това заболяване. Тя обяснява, че в сдружението помощ може да потърси всеки. Хората, които нямат поставена диагноза, а само съмнения също са добре дошли.

„Не се заплаща нищо, хората идват и ние правим тестове за обременяване. Използваме специални таблици съобразени с изискванията на Световната здравна организация“.

Четирима доброволци работят в сдружението, което е отворено за всеки, който иска да помага.

Днешният ден е специален за тях и са избрали да му посветят цял месец на „Отворените врати“. Освен това ще посетият домовете на трима диабетици, които имат най-дълъг живот с болестта.

“Искам да да ги прегърна, да им кажа колко се гордея с тях“, казва казва Радка Жекова и добавя, че на тези срещи ще присъстват и студенти.

Доц. д-р Валентин Василев е началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Той пояснява какви са усложненията, които настъпват с напредването на болестта:

„За съжаление пациентите пристигат при нас с тежки инфекции, гангрени. И ние не можем да направим нищо, освен да изрязваме, т.е. да осакатяваме тези пациенти. Категорично не трябва да се стига до това! Правилният момент е всеки новодиагностициран диабетик тип 2 над 45 години задължително да мине на консултация при съдов хирург възможно най-бързо. Често тези хора нямат никаква самодисциплина – те не живеят с мисълта, че са болни, не пазят диета, не обръщат внимание на хигиената на долните си крайници, не следят кръвната захар. Парадоксът е, че именно заможни и успели хора са най-недисциплинираните диабетици“.

Над 500 000 души в България имат поставена диагноза "захарен диабет", според Международната Диабетна Федерация. Броят на тези, които не знаят, че са засегнати от болестта е 150 000. Тревожната тенденция за увеличаване броя на заболелите е в световен мащаб. Добрата новина е, че част от причините за заболяването могат да бъдат избегнати с намаляването на стреса и захарта, с цялостна промяна в храненето и със спортни занимания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com