Рибари от Приморско не искат мидени плантации

2674
Рибари от Приморско не искат мидени плантации
Снимка: БГНЕС

На обществено обсъждане на проекта за експериментално култивиране на бяла мида край нос Свети Тома в района на река Ропотамо хората от Приморско се обявиха против мидената плантация.

На срещата присъстваха представители на инвеститора от СНЦ „Гларус“ Бургас, жители на града, представители на Рибарското сдружение и на общинската администрация.

За Actualno.com кметът по строителство в Община Приморско Петко Гечев изрази становището си по предложението:

„Проведено беше обществено обсъждане, на което присъстваха хора и рибари от града. Инициаторът на идеята обясни за какво става въпрос, а местните хора изразиха притесненията си заради лошия опит в тази насока. Приморска има малка брегова ивица, а имаме най-много инвестиционни намерения в тази посока. Само че, имаме много хубави плажове, урбанизирани територии, два града на морето и резерват Ропотамо, както и плажът Аркутино, пред който се предвижда да бъде изградено това съоръжение. Там където ние се опитваме да създадем поминък на местното население - плажът, защитените територии, ги натоварваме с икономическа дейност. На нито един турист няма да му е приятно да легне на плажа и да гледа шамандури и бидони. Нормално е хората да се притесняват, защото ако видите Маслен нос, там където имаше аквакултури, на какво прилича, минават и след тях е потоп. Негативите остават тук и местните хора се борят с това. По този начин се ограничават риболовни райони. А тези хора и с това се занимават и е нормално да са недоволни. Ние се погрижихме да има обсъждане и да не е формално. Опитът е тази посока показва добри намерения, които обаче се превръщат в лошо реализирани проекти. Нека да са на места където няма да пречат, ние мислим че са в разрез на основното нещо което има тк - туризъм, плажовете и морето. Администрацията застава зад местните хора“.

„Това са резултатите от мидените ЕКО ферми в заливите край Приморско. Заедно със хилядите бидони, бетонни котви, въжета, превърнати в бунища заливи и най-важното - никакъв положителен ефект върху местната икономика!

Бяха усвоени едни огромни европейски пари. Бяха лишени местните рибари от най-добрите ловни полета. И в един прекрасен ден те просто зарязаха всичко и си тръгнаха.

Предлагам преди да се разрешат каквито и да са експерименти в акваторията на Приморско първо да се изчистят остатъците от предходни такива!“ Това казва във Фейсбук страницата на Община Приморско Здравко Василев.

От името на местните рибари за Actualno.com мнение изрази и Илиян Николов - председател на рибарско сдружение Приморско:“За мен всичко това е на принципа проба-грешка. Инвеститорът е сдружение с нестопанска цел /СНЦ „Гларус“/, а те казват че ще добиват около 21 тона бяла мида, това са много пари. Няма как едно сдружение с нестопанска цел да има търговски цели. Няма логика, значи е абсолютна измама. Всички свързани с този поминък туризъм, риболов, всички са против“.

Обсъжданията по темата продължават. Очаква се официалното становище на Община Приморско по предложението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас