10 компании контролират половината от изкопаемите горива в света

3976
10 компании контролират половината от изкопаемите горива в света
Снимка: iStock

Само 10 финансови институции притежават почти половината от неизгорелите изкопаеми горива в света, показва ново проучване. Изследователи от канадския университет Ватерло анализираха "Carbon Underground 200" - база данни на най-големите световни компании за въглища, нефт и газ, за да открият най-мощните инвеститори, предава Евронюз.

Общо тези енергийни компании притежават 98% от известните запаси от изкопаеми горива, които биха изхвърлили 674 гигатона въглерод, ако бъдат изгорени. Това е почти три пъти повече от необходимите ограничения за глобалните емисии на CO2, ако искаме да задържим глобалното затопляне в рамките на 1,5 °C, за да предотвратим най-опустошителните последици от изменението на климата.

Парадокс: На срещата за климата има 503 делегати лобиращи ... за изкопаемите горива

На COP26 има повече делегати, свързани с индустрията на изкопаемите горива, отколкото от която и да е отделна страна, показва анализ, ц...

При разглеждането на списъка CU200, съставен от фирмата за устойчиви инвестиции FFI Solutions, изследователите установиха, че само 10 акционери притежават 49,5% от потенциалните емисии на компании като Saudi Aramco, ExxonMobil и BP.

"Поотделно намаляване на търсенето на изкопаеми горива чрез по-малко шофиране и летене и изключване на климатика е чудесно. Трябва да продължим да го правим. Но трябва да намалим и производството на изкопаеми горива, което тези 10 участници могат да направят", казва главният изследовател Трузар Дорди. "Без тях просто няма да имаме необходимото, за да постигнем целите си за емисиите и да избегнем катастрофата", допълва той.

Новото проучване, публикувано в списанието Environmental Innovation and Societal Transitions, разкрива, че правителства и известни американски инвестиционни мениджъри са сред най-големите акционери във фирми за изкопаеми горива.

Изследователите посочват, че индийското правителство и кралството на Саудитска Арабия са подписали Парижкото споразумение през 2015 г., което има за цел да спре преминаването на критичния праг от 1,5C.

Десетте финансови институции в пълен състав са: Blackrock, Capital Group, Dimensional Fund Advisors, Fidelity Investments, правителството на Индия, Кралство Саудитска Арабия, Life Insurance Corporation, Norges Bank, State Street и Vanguard. Тези акционери имат огромно влияние върху индустрията за изкопаеми горива.

Въпреки зелените цели, най-големите икономики засилват производството на въглища

Въпреки зелените цели, светът не е престанал да разчита на изкопаемите горива. Най-големите производители в света планират да засилят д...

Според CU200, въз основа на данни за емисиите на резервите на дружествата към края на 2020 г., Saudi Aramco има далеч най-големите запаси от нефт и газ, способни да емитират 107 гигатона въглероден диоксид. Тя е следвана от руския Газпром с 38 гигатона CO2, а след това от Роснефт. Coal India е най-голямата въглищна компания, чиито резерви са в състояние да отделят почти 100 гигатона CO2. "Концентрираният брой инвеститори с потенциал да влияят върху траекторията на индустрията за изкопаеми горива е или проблем, или възможност, в зависимост от това как виждате нещата", казва Дорди.

Плюсът е, че само малък брой субекти трябва да действат, за да спрат гигантите в областта на изкопаемите енергийни източници да извличат оставащите резерви. Изследователите казват, че тези финансови субекти могат да упражняват своето влияние, "като ограничават достъпа до финансов капитал или като влияят върху корпоративната стратегия чрез активна собственост".

"Ако са сериозни, капиталовите пазари могат да дадат възможност за преход към нисковъглеродни технологии в рамките на най-големите собственици на запаси от въглища, нефт и газ в света", добавя Дорди. "Инвеститорите и правителството могат да бъдат в челните редици на промяната, ако гражданите и клиентите ги призоват да декарбонизират", смята той.

Дорди посочва неотдавнашните ангажименти за намаляване на въглеродната консумация в инвестиционните портфолиа като знак, че финансовите компании се движат в правилната посока. "Това ни показва, че както инвеститорите, така и правителството може да бъде в челните редици на промяната, ако гражданите и клиентите ги призоват да декарбонизират", категоричен е експертът.

Изследователите обаче заключават, че е малко вероятно финансовата система да направи трансформационните промени, които са необходими за реагиране на климатичната криза, освен ако не бъде "дисциплинирана" да го направи.

Учени: Изкопаемите горива трябва да си останат в земята

Почти 60% от запасите от нефт и газ и 90% от въглищата трябва да останат в земята, за да се запази глобалното затопляне под 1,5 ° С...

Главният изпълнителен директор на FFI Advisors Крис Ито казва пред Euronews Green: "По отношение на ускоряването на енергийния преход ние приветстваме Трузар и неговия изследователски екип за това, че насочват вниманието на инвеститорите към най-влиятелните финансови участници.

"Тези фирми могат да изиграят ключова роля в оказването на влияние върху компаниите за изкопаеми горива да променят своите бизнес модели и да се съобразят с нисковъглеродната икономика. Вярваме, че тези фирми могат и трябва да бъдат по-силен изразител на мнението на своите инвеститори, които все повече признават рисковете и възможностите, свързани с нетното нулево потребление." 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Наша съседка с действия срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Парадокс: Бизнесът в европейска страна недоволен от силната валута, иска мерки от централната банка

Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

Китайската икономика се възстановява в началото на годината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com