Акциите по света поевтиняват заради потенциалния конфликт в Украйна

4567
Акциите по света поевтиняват заради потенциалния конфликт в Украйна
Снимка: iStock

Акциите по света поевтиняха в началото на тази седмица на фона на опасенията за руска атака срещу Украйна, което пресече търсенето на по-рискови активи, укрепи долара, вдигна цената на петрола и потопи биткойнa в червено.

Държавният департамент на САЩ посочи през уикенда, че е наредил семействата на дипломатите си да напуснат Урайна, което се счита за ясен сигнал, че САЩ очакват агресивен ход от страна на Русия в региона, предава Reuters.

Щатският президент Джо Байдън обмисля възможностите за засилване на американското военно присъствие в региона за да отговори на струпването на военни сили от страна на Русия. По информация на New York Times, Байдън смята да изпрати между 1000 и 5000 военни в региона на Източна Европа.

Балон ли е биткойн?

На фона на това, европейският борсов индекс STOXX 600 намаля с 1.3% до най-ниското си нов от 20 декември насам, като индексите в Лондон, Париж и Франкфурт записват спад между 0.8% и 1.5%.

Технологичните акции поведоха загубите, отчитайки понижение от 2.3% до най-ниско ниво от октомври насам, след като Wall Street потъна в червена през миналата година заради очакванията за вдигане на лихвените нива.

Анализатори отбелязват, че сред инвеститорите цари нежелание да се завърнат към акциите – нещо рядко виждано след 2008 година, която се характеризира с изключително ниски лихвени нива и наливане на ликвидност в пазарите от страна на централните банки.

„В момента Украйна е на дневен ред”, казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

„През последните 12 години, като цяло мисленето на инвеститорите бе да купуват. Това е първият път за последните 12 години, в който чувствам, че това не е обичайната им позиция”, казва той.

Широкият показател MSCI за акциите в Азиатско-тихоокеанския регион, без Япония, намаля с 0.7%, докато японския Nikkei загуби 0.1%.

Все пак Wall Street очаква известно възстановяване след спадовете от миналата седмица, като фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq нарасна с около 0.3%.

Индексът на MSCI за световните дялове, който следи акциите в 50 страни, намаля с 0.3%.

Цената на петрола нарасна отново, записвайки ръст пета седмица подред, достигайки 7-годишен връх заради очакванията за силно търсене и ограничени доставки.

Биткойн поевтиня с около 5% в началото на тази седмица до цена от около 34 500 долара, което не е далеч от 6-месечното дъно от 34 000 долара, отчетено през уикенда. Криптовалутата загуби близо половината си цена, откакто постигна исторически максимум от около 69 000 долара през ноември миналата година.

Предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ, насрочена за средата на тази седмица, добави напрежение за пазарите. Очаква се Фед да потвърди намеренията си за изтегляне на политиките си за парични стимули, която подхранваше капиталовите пазари през последните години.

Цената на петрола се оказа по-важна от мира в Украйна

Въпреки, че кабинетът на щатския президент Джо Байдън планира серия от тежки санкции срещу Русия, ако страната пристъпи към нахлуване в...

Очаква се Фед да започне да прави това през март месец с вдигането на лихвата до 0.25%. След това лихвата следва да бъде увеличена още три пъти до ниво от 1% в края на тази година.

По-високата цена за финансиране и по-атрактивната доходност по държавните облигации отнеха инвеститорски интерес от технологичните акции, оставяйки Nasdaq на 12% по-ниско ниво през тази година и провокирайки спад от близо 8% в S&P 500 за същия период.

Повишаването на доходността по щатските облигации подкрепи цената на долара. В същото време суровият петрол тип „Брент” поскъпна до 88.72 долара за барел, докато щатския лек петрол добави 0.77 долара до цена от 85.91 долара за барел.

Анализаторите се тревожат относно евентуални прекъсвания на доставките заради нарастващото напрежение в Източна Европа на фона на политиката на ОПЕК и техните съюзници за поетапно увеличаване на добива.

Още: Goldman Sachs: Цената на петрола ще достигне 100 долара още тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com