САЩ предупредиха няколко европейски банки, че рискуват санкции заради Русия

14539
САЩ предупредиха няколко европейски банки, че рискуват санкции заради Русия
Снимка: iStock

Съединените щати предупредиха най-голямата австрийска банка Raiffeisen Bank International (RBI) и не само, че рискува да попадне под американски санкции и да бъде "отрязана" от американската финансова система, защото продължава да прави бизнес в Русия, предаде EUObserver.

Едно от лицата на американското финансово министерство Ана Морис проведе срещи с австрийското правителство и RBI на 7 и 8 март във Виена. От Raiffeisen не коментираха какво е говорено на срещите, австрийското външно министерство също не обели и дума.

Австрийската банка е включена в списъка на Украйна като "спонсор на войната" заради бизнес делата си в Русия. През 2023 година RBI има 1,3 млрд. евро печалба на руския пазар, където дава работа на 9942 души в общо 490 свои търговски клона. Освен това, банката участва в схема за кредити за руски войници – такива схеми с облекчени условия са част от "облагите" да влезеш в руската армия, които предвижда режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Още: Въпреки санкциите: Руските военни заводи работят с важни инструменти от Великобритания и Япония (ВИДЕО)

В Европа: САЩ предупреждава не само Raiffeisen

Освен RBI, още 7 европейски известни банки остават на руския пазар – нидерландската ING, германските Commerzbank, Deutsche Bank, унгарската OTP, италианските Intesa SanPaolo, Unicredit и шведската SEB. OTP обаче беше махната от украинския списък със спонсори на войната с цел Унгария да не блокира ключова помощ за Украйна от ЕС, но през 2023 година има 125% увеличение на печалбата на руския пазар – 242 млн. евро на плюс. Банката дава хляб на 2018 руснаци, работещи в 82 търговски клона в Руската федерация и също участва в т.нар. „кредитен мораториум за наборници за руската армия“.

Говорител на Commerzbank призна, че е имало принципни дискусии с американското финансово министерство относно руския финансов пазар. Що се отнася до руския пазар, банката най-вече обслужва корпоративни германски клиенти, правещи бизнес в Русия. Тя не казва дали и каква печалба има от дейността си в Руската федерация, но служителите ѝ там са 130.

Строги санкции? Стоки за половин милиард долара са влезли от ЕС в Русия за година

Нидерландската ING внесе повече яснота и коментира пред EUobserver, че новите американски правила означават, че "банките, работещи на руския пазар, могат да бъдат санкционирани или да им бъде отказан достъп до системата за клиринг в щатски долари за определен период от време, при условие че съответната банка е улеснила значителни транзакции, които са облагодетелствали руската армия и руския военнопромишлен комплекс". ING обаче не счита, че рискува американски санкции, защото спазва всички ограничения – банката също се занимава предимно с корпоративния сектор що се отнася до Русия, има 270 служители там и портфейл от 1,3 млрд. долара заеми.

Още: Финландия с първа присъда за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com