Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола силно повлияни от уверенията на ОПЕК+ за добива

07 юни 2024, 10:24 часа • 1349 прочитания

Цените на петрола се повишава в петък, след като членовете на ОПЕК+ потвърдиха готовността си да преустановяват или да променят споразуменията за добив. Стойността на петрола обаче върви към трети пореден седмичен спад, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол Брент се повишават с 2 цента до 79,89 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate – с 4 цента до 75,59 долара за барел.

„Цените на петрола успяха да възстановят позиции през последните няколко дни, възползвайки се от някои уверения от страна на ОПЕК+ след последното им решение за доставките“, заяви Йоп Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

ОЩЕ: Цените на петрола рязко обърнаха курса в очакване на решението на Фед за лихвите

„Можем да очакваме цените да се колебаят около нивото от 76-80 долара“, добави той.

Снимка: iStock

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се споразумяха да удължат повечето съкращения на производството до 2025 г., но оставиха възможност за доброволно намаляване на производството от осем държави членки, което да бъде постепенно прекратено.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви в четвъртък, че ОПЕК+ може да спре или да отмени доброволното увеличение на добива, ако реши, че пазарът не е достатъчно силен. 

ОЩЕ: Цените на петрола са близо до 4-месечно дъно

Яранд Ристад, основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Rystad Energy, заяви пред Reuters, че ОПЕК+ вероятно ще продължи да управлява пазара, но „може да се наложи допълнително намаляване на цените, тъй като търсенето леко намалява, а предлагането остава достатъчно, освен ако не бъдат направени корекции“.

Снимка: iStock

В четвъртък ЕЦБ пристъпи към първото си намаляване на лихвените проценти от 2019 г., което предизвика очакванията на анализаторите Федералния резерв на САЩ да последва примера ѝ. По-ниските лихви стимулиращи търсенето на петрол.

Данните за заплатите в неселскостопанския сектор на САЩ за май, които ще бъдат публикувани по-късно днес, могат да хвърлят повече светлина върху времето на намаляване на лихвите от Фед през тази година. 

ОЩЕ: Цените на петрола силно повлияни от очакванията за ръст на добива в края на 2024 г.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, е внесъл 46,97 млн. метрични тона суров петрол през май, сочат официалните данни на митниците от петък.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес