Цените на петрола смениха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ

8624
Цените на петрола смениха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ
Снимка: iStock

Цените на петрола се възстановиха в ранната търговия в четвъртък, тъй като намаляването на запасите от суров петрол и бензин в САЩ им оказа подкрепа въпреки признаците, че Федералният резерв на САЩ може да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, предава Reuters.

Фючърсите на сортът Брентъ поскъпна с 55 цента, или 0,6%, до 86,50 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 47 цента, или 0,6%, до 81,74 доларар за барел. Двата сорта поевтиняха съответно с 1,6 и 1,8% в сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ – най-големият потребител на петрол в света, се понижиха за втора седмица, обяви Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в сряда.

ОЩЕ: Силният долар определи цените на петрола

Запасите неочаквано са намалели с 2 млн. барела до 445 млн. барела през седмицата, приключила на 15 март. Анализаторите, анкетирани от Reuetrs, очакваха ръст от 13 000 барела.

Снимка: iStock

„Изглежда, че мантрата за възходящо движение е още непокътната, с още едно неочаквано намаляване на запасите от суров петрол в САЩ миналата седмица, докато пазарните участници продължават да определят премията за рисковете от по-нататъшно прекъсване на доставките на фронта Русия-Украйна“, казва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Запасите намаляха, тъй като износът се увеличи и рафинериите продължиха да увеличават дейността си. Запасите от бензин са се понижили за 7-а седмица с 3,3 млн. барела до 230,8 млн., което предполага стабилно силно търсене на гориво.

ОЩЕ: Цената на петрола смени курса, след увеличените доставки от Русия

Дебитът на петролните рафинерии се е увеличил със 127 000 барела на ден.

Инвентарните данни оказаха известна подкрепа на пазара, след като цените се понижиха предишния ден поради смесени перспективи от срещата на Фед.

Макар че централната банка на САЩ запази лихвените проценти в диапазона от 5,25% до 5,50% в сряда, централните банкери застанаха зад перспективата за три намаления на лихвените проценти тази година, което предполага, че разходите по заемите може да останат по-високи за по-дълго време.

Снимка: iStock

По-високите ставки за по-дълъг период могат да означават намален икономически растеж, което ще се отрази на бъдещото търсене на гориво.

Но продължаващите опасения за това как украинските атаки срещу руските рафинерии ще се отразят на световните доставки на петрол също подкрепят цените.

„Пазарът остава предпазлив по отношение на продължаващите проблеми с предлагането. Ударите с украински дронове, които извадиха от строя 12% от общия капацитет за преработка на петрол на Русия, вероятно ще затегнат пазара на фона на продължаващите съкращения от страна на ОПЕК“, се посочва в бележка на ANZ Research.

ОЩЕ: Цените на петрола са напът да отбележат седмичен ръст

Украйна засили атаките срещу руската петролна инфраструктура, като само този месец с дронове бяха ударени най-малко 7 рафинерии. Тези атаки са извадили от строя 7%, или около 370 500 барела на ден, от руския рафиниращ капацитет, изчислява Reuters.

Анализаторите казват, че продължителните прекъсвания могат да принудят руските производители да намалят доставките, ако не могат да изнасят суров петрол и се сблъскат с ограничения в съхранението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com